NAGYVILÁG
Belföld
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendeztek megemlékezést a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában.
Az Ünnepi megelékezésen beszédet mondott dr. Szeszták Miklós kormánybiztos a térség országgyűlési képviselője. Az emlékműsort ezúttal a Vári Emil általános iskola diákjai vitték színre élőzenés kísérettel.

A képviselő beszédében azt mondta, hogy Nagy, Maléter, Mindszenty, Pongrátz, Bibó, magyar hősök, akik ugyanazt akarták, és ugyanazért hoztak áldozatot, Szabad és független Magyarországot, hogy a magyarok végre felszabaduljanak az elnyomás és a hazugságok uralma alól.

Rámutatott, hogy ők Ugyanazt akarták, bár nem Ugyanúgy. Kiemelte, Mi, mai utódaik hajlamosak vagyunk a „nem ugyanúgy”-ra emlékezni az ugyanazt” helyett.
Úgy véli, hogy régi hibánk ez: felejtünk, ahol emlékezni kellene, és emlékezünk, ahol felejteni kellene.

Ne tegyük. Emlékezzünk kicsit - figyelmeztetett.

1956. október 23-án tavaszias meleg, gyönyörű idő volt. Ezt ugyan nem saját magamtól tudom, hanem családi, ismerősi, rokoni elbeszélésekből ismerem. Hiszen én abba a nemzedékbe tartozom, annak a nemzedéknek vagyok az egyik képviselője, amely úgy nőtt fel, hogy a '70-es— '80-as években előbb otrombán, majd sután próbálták elhazudni 1956 jelentőségét - emlékezett vissza.

Mert igen, 1956-ot elhazudták - jelentette ki.

Rámutatva, hogy elhazudták előlünk az iskolában, elhallgatták előlünk a nyilvános életben. Mi felnőtt fejjel szembesülhettünk 1956 igazi jelentőségével. Habár ferences diákként Esztergomban az igazi, nagybetűs 56-ról meséltek nekünk - utalt az iskola éveire a kormánybiztos.

A megemlélkezés részeként a kisvárdai Vári Emil diákjai adtak el élőzenei kisérettel emlékműsort, melyben felelevenítették a 65 évvel ezelőtti eseményeket.

Országosan ma kezdődtek az október 23-i forradalomhoz kapcsolódó központi megemlékezések és megyeszerte is ma helyezték el az egyes emlékműveknél az emlékezés virágait. Kisvárdán a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, Leleszi Tíbor polgármester, önkormányzati képviselők, intézményvezetők, pártok képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Zrínyi-téri '56-os emlékművet, majd Rada János kisvárdai mártír sírját is a régi köztemetőben.


1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.