AKTUÁLIS
Átadták Mándokon a kerti fogadót
A közel 460 milliós beruházás egy határokon átívelő közös program részeként valósult meg, a Mándok Község Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület beruházásban. A projekt részeként a galántai Esterházy Kastélyban felújítást végeztek, a mándoki Forgách Kastély parkjában pedig impozáns áttetsző épületegyüttest alakítottak ki.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásából megvalósult beruházás a galántai Esterházy Kastélytól a mándoki Forgách Kastélyig húzódó, a szellemi örökség részét képező gazdag gasztronómiai-cukrászati kultúra rekonstruálása és tematikus útvonal mentén történő bemutatása – fogalmazott az átadó ünnepségen Szabó István egyesületi elnök.

Kifejtette, hogy a közösen létrehozott turisztikai attrakció az útvonal két végpontján, a galántai Esterházy Kastélyban felújítás, valamint a mándoki Forgách Kastélyban új épület révén kialakított turisztikai fogadóterekben kerül bemutatásra, ahol gasztro-turisztikai szolgáltatásokkal vonzzák a látogatókat. Ilyenek például a főzőrendezvények, tematikus workshopok, csoportos interaktív bemutatók. Itt jelentette be az egyesület elnöke, hogy a napokban egy receptúra-gyűjtemény is a polcokra kerül, amely a többi között a gasztronómiai túraútvonalat is öt nyelven ismerteti.


Perényi Zsigmond európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár - utalva a tegnapi brüsszeli tárgyalásokra, ahol a kormány fejlesztési politikáját kritizálták - kifejtette, hogy a források járnak hazánknak, „ez nem egy alamizsna. Ezt azért kapjuk, mert megnyitottuk a piacainkat" – jelentette ki. Azt, hogy ezeket a pénzeket hogyan fektetjük be, elsősorban a magyar emberek, a választott képviselők, a kormány dolga eldönteni – fogalmazott. A ma átadott beruházás igazolja, hogy hazánk jó úton halad, felelősen költi el az uniós forrásokat.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos beszédében a tenni akarásról, az értékmentésről beszélt. Mint fogalmazott, 2010-ben elkezdődött egy építkezés és lám, mára elmondható, hogy a Csipkerózsika álmát alvó épület, a Forgács-kastély élettel telt meg. A mostani beruházás ennek az értékmentésnek a folytatása.


Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében rámutatott, hogy nagyon fontosak az ilyen határ menti közös pályázatok, a pénz jó helyre kerül, erre nagyon jó példa ez a projekt is. Melyben felkutatták a kulturális örökség emlékeit, majd feldolgozásukat követően élményszerűen egy gyűjtemény keretei között a nagyközönség számára is elérhetővé tették ezeket.


Az ötlet

A Monarchia idején a főúri kastélyokban megjelenő francia cukrászat később a paraszti konyhákban is feltűnt. Ennek hatására a Felvidéken, főleg a kereskedelmi útvonalak menti településeken a XVIII. században már nagy számban jelentek meg a vásárokon mézeskalácsok, cukorkások, ostyások, hogy azután helyt adjanak a híres cukrászoknak, akik már nem vándoroltak a portékával, hanem helyben kínálták azt.

A Monarchia színpompás megjelenése az épület tervezésnél is dominált, a cukrászda legapróbb részleteiben is megjelenik.

- FrissMédia -