AKTUÁLIS
Átadták az Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen
A minisztérium célja az, hogy hamarosan minden megyeszékhelyen legyen ilyen központ. Az avatón Varga Judit miniszter megköszönte, hogy a város befogadta az Áldozatsegítő Központot, amelynek létrehozása egy fontos mérföldkő az Igazságügyi Minisztérium életében is.

Egy bűncselekmény elszenvedése hosszú távon megrendíti az emberek biztonságérzetét, különösen akkor, ha a megalázó, erőszakos magatartást hozzátartozó sérelmére követik el. Minden demokratikus társadalom kötelessége, hogy fellépjen a bűncselekménnyel okozott, társadalmi, erkölcsi, anyagi és érzelmi sérelem enyhítése és a sértettek támogatása érdekében. Kiemelten fontos az áldozatokat segítő rendszer kialakítása, hiszen megfelelő jogi, pszichológiai és gyakorlati segítségnyújtás nélkül az áldozatok ki vannak téve a másodlagos és ismételt áldozattá válás, a megfélemlítés és a megtorlás kockázatának – fogalmazott Varga Judit.


Az Áldozatsegítő Központokban az erőszakos bűncselekmények áldozatait a hivatali közegtől merőben eltérő, nyugodt környezetben fogadják felkészült szakemberek, a központokban mindenki szakszerű, személyre szabott segítséget kap, legyen az jogi, pszichológiai vagy akár anyagi segítségnyújtás. A rendőrséggel történő együttműködés és az opt-out rendszer bevezetése óta az áldozatokat immáron közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg, és ajánlja fel részükre a segítséget, így sokkal jobban csökkenthető a másodlagos áldozattá válás kockázata - mutatott rá a tárcavezető.


Az eseményen jelen voltak megyénk országgyűlési képviselői is, köztük Seszták Miklós kormánybiztos is.