AKTUÁLIS
Átadták a tűzoltóknak​ a Szent Flórián emlékérmeket
A Lakitelek Népfőiskola Hungarikum Liget Kölcsey-ház termében tartotta a Magyar Tűzoltó Szövetség a 2022. évi tűzoltónap alkalmából megrendezett központi ünnepségét pénteken. Az eseményen átadták a a Magyar Tűzoltó Szövetség által alapított elismeréseket, a Szent Flórián emlékérmet és a Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet.

Az esemény a Hungarikum Liget bemutatásával kezdődött, melynek keretében megtekinthették a meghívottak a Népfőiskola történetét a Lezsák Sándor kertjében egykoron felállított sátortól, a jelenleg is folyó beruházásokig. Ezt követően a Lakiteleki Tűzoltózenekar előadásában a Himnuszt hallgathatták meg a megjelentek, majd Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke mondta el köszöntő beszédét.

Beszédében kiemelte, hogy a tűzoltók május 4-én ünneplik Szent Flórián Napját a tűzoltók védőszentjére emlékezve a katolikus területeken. Felhívta a figyelmet a tűzoltók közösségépítő, összetartó erejéről, ami jellemzi az önkéntes tűzoltók közösségét feladatuk elvégzésén túl, illetve az ifjúsági nevelés fontosságáról is beszélt. Megköszönte az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók áldozatos munkáját, mely évről évre jelentősebb, segítve ezzel a hivatásos állomány munkáját, illetve az őket támogató családtagokról is elismerően szólt. Megemlítette a külhoni magyarlakta területeknek nyújtott segítségret, mind a képzés, mind az eszközellátás területén, külön kiemelve a jelenlegi helyzetben Ukrajna Kárpátalja részeire történt támogatást, a ukrán-orosz háborúban. Az elnök úr köszöntője után a megjelentek a Lakiteleki Tűzoltózenekar előadását hallgathatták meg, majd elismerések átadására került sor, Flórián nap alkalmából.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség részéről, Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy Gróf Széchényi Ödön emlékplakett elismerésben részesítette, Rubóczki Zoltán urat, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnokát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnökét. Szent Flórián emlékérem elismerésben részesült, Bán Gábor a Tiszadobi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, és dr. Papp István Gyula a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület alelnöke.





Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség