Tudomány és Technika
Arcfelismerő szemüveget dob piacra a Facebook
Önnel is megesett már, hogy nem ismerte fel, ki az, aki köszönt az utcán? Ennek vethet véget az új találmány.

Jövőre sci-fi-be illő jelenetek zajlanak majd az utcákon, ha megvalósul a Facook Reality Labs legújabb találmánya. A cég arcfelismerő szemüveget fejleszt, amivel az utcán sétálva azonosíthatjuk majd a velünk szembejövőket, legyenek azok ismerősök vagy ismeretlenek. A kütyü segíthet azokon, akiknek gondot okoz felismerni az arcokat és megjegyezni a neveket. Ugyanakkor sokan attól tartanak, hogy rossz szándékú emberek mások kifigyelésére használják majd az okoseszközt.


Ezért a cég azt ígéri, hogy a forgalmazás előtt biztonsági és személyiségi jogi szempontok alapján is megvizsgálják majd az arcfelismerő szemüveget, hogy ne veszélyeztessen senkit. Túl sok részletet nem árultak el, de Mark Zuckerberg nyilatkozataiból arra következtethetünk, hogy a szemüvegbe épített kamerával rögzíthetjük is majd a látottakat. A stílusról a Ray-Ban gondoskodik, a Facebook ugyanis őket bízta meg a dizájnnal.


Az arcfelismerő szoftverek fejlődése és a térfigyelő kamerák terjedése a technológia ellenzőit is új eszközök megalkotására inspirálja, melyekkel kivédhető, hogy személyes adatainkkal visszaéljenek. Az arcfelismerő szemüveg tökéletes ellentétét is megalkották már. A Phantomot olyan lencsékkel szerelték fel, melyeken nem halad át az infravörös fény, így blokkolhatják vele az arcfelismerő technológiát. A projektre közösségi finanszírozással gyűlt össze a pénz, ma pedig már bárki megveheti, aki ezúton is védené a magánszféráját.

- FrissMédia -