PUZZLE
Cukiság
Aranykezű tamarinok születettek a Nyíregyházi Állatparkban
Különleges külsejű, apró majmocskák láttak napvilágot az ország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványosságában, a Nyíregyházi Állatparkban.

A karmosmajom-félékhez tartozó aranykezű tamarinok ( Saguinus midas ) ivarérett korban is kis termetűek; mindösszesen 20cm nagyságúak, s 50 dkg testtömegűek. Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben, a legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.

A furcsa kinézetű állatok, kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja, kivéve a végtagjaikat melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, s kissé elálló fülük van.

A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében. A Nyíregyházi Állatpark, amely törekszik a ritka, és természetes élőhelyén veszélyben lévő állat tartására és szaporítására 2016-ban kapott az európai tenyészprogram keretében egy hím és egy nőstény egyedet. A tenyészpár igen sikeres, hiszen a tavalyi esztendőben egy utód, míg idén egy ikerpár született.

A kéthetes kölykök, a szülők méreteihez viszonyítva igen nagy méretűek (születéskor körülbelül 10 dkg), ezért a hordozásukban mindkét szülő kiveszi a részét, így általában az egyik kölyköt az apa, míg a másikat az anyaállat hordozza. A kicsik hamuszürke bundával látták meg a napvilágot s szőrük folyamatosan sötétedik be és mára már látható a fajra jellemző vörös”kesztyű”.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretén érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, s nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.