AKTUÁLIS
András-napi disznóvágás és pálinkamustra Napkoron
A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása - vallja a francia politikus, történész, filozófus Jean Jaurés. Napkor a hagyományápolás tekintetében mindig is élen járt - ha valamit a fejükbe vettek a napkori emberek, azt garantáltan magas színvonalon valósították meg.

A népi hagyományok egyik jeles napja volt a november végére eső András-nap. Több okból is. Egyrészt, mert ekkor az emberek Szent András apostolra és vértanúra, a keleti egyház védőszentjére emlékeztek, aki Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. András-napján kezdődtek a disznóvágások is. Régen e naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt egy ház, ahol disznó visítása verte fel a csendet, és vette kezdetét a disznóölés, amihez mindig kértek rokoni, baráti segítséget. Mindenkinek megvolt ilyenkor a maga feladata, a vágás, perzselés, a hurka- és kolbásztöltés.

Napkoron 27-én, szombaton e hagyomány lángját adják tovább az érdeklődőknek, felelevenítve a régi disznóvágás hangulatát. A mai sajtótájékoztatón bejelentett hagyományteremtő rendezvényre eddig 15 csapat jelentkezett, határon innen és túlról. A csapatok egy-egy mangalicát dolgoznak fel – tájékoztatta lapunkat Bakti János a Nyírség Együttműködési Nonprofit KFT. nevében. Elmondta, hogy a rendezvényen elkészült ételeket meg is lehet majd vásárolni.

A sajtótájékoztató házigazdája a NAK megyei szervezetének elnöke, Rácz Imre a többi között elmondta, hogy egy ilyen rendezvény alkalmat teremt arra is, hogy a gazdák, a mezőgazdaságban dolgozók megvitassák az aktuális kérdéseket, illetve tapasztalataikat megoszthassák döntéselőkészítő személyekkel. A rendezvény fontosságát jelzi, hogy fővédnöke hazánk agrárminisztere Nagy István.


E naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, az advent kezdete, ami a karácsonyra való felkészülés, tágabb értelemben a reményteli várakozás, a befelé fordulás, a lélek ünnepe – fogalmazott Seszták Miklós kormánybiztos. Megerősítette, hogy egy ilyen esemény valóban jó alkalom a konstruktív megbeszélésekre, hiszen az egyeztetések formálhatják a döntéseket, illetve azok előkészítéséhez fontos információkat is kaphatnak az arra illetékesek.


Bakti Ibolya, a MAGOSZ országos Gazdasszony Tagozat elnöke bejelentette, hogy az András-napi disznóvágáson és pálinkamustrán fog megalakulni a megyei gazdasszony tagozat. Az egységbe szerveződött asszonyok és lányok hagyományos nyírségi ételeket fognak főzni. A rendezvény kiegészítő programjait tekintve mindenki megtalálhatja a neki szimpatikus színpadi produkciót. Lesz mulatós a napkori Robertó segítségével, de a színpadra lép majd Sós Fecó, Dankó Szilvi, Nemazalány és Sofi. A napot Kerozin együttes zárja.

Kapunyitás reggel hétkor 0282/6 hrsz (Pócsi út vége)