SPORT
#szimkronúszás
#junior vb
Amit mindig tudni akart a szinkronúszókról
Egyre több híve van a szinkronúszásnak hazánkban is, mióta a tavalyi FINA világbajnokságon sok nézőt hódítottak meg a Városligeti tó festői díszletei között gyakorlataikat bemutató lányok. Azóta több rangos versenyt is rendezett a sportág hazánkban és pillanatokon belül itt az új világverseny is: július 18 és 22 között csaknem 40 ország versenyzőinek részvételével a FINA junior világbajnokság.

Hogy jobban értsük, mi is történik a medencében, kukkantsunk be egy picit a kulisszák mögé! Elárulunk néhány titkot.

A profi versenyzők heti hat napot töltenek edzéssel, naponta nyolc-tíz órát készülnek – ebből öt-hatot vízben, a többit szárazföldön. Mert nemcsak a koreográfiát kell tökéletesíteni, de a rugalmasságot és az erőt is. Mindezt úgy, hogy a nehézségekből semmit se vegyen észre a közönség, csak az eleganciát és a könnyedséget lássa. Soha nem szabad látszania annak, ha egy szinkronúszó elfáradt, túlfeszültek az izmai vagy kifogyott a levegőből. Ezért sokan azt hiszik, könnyű is a szinkronúszás. Pedig rengeteg időbe telik, amíg minden összeáll. Egy versenyszámban több száz vagy akár ezer mozdulat is van. És csapatban nem csak két embernek kell ezt egymással összhangban végigvinnie, hanem nyolcnak. Összhangban, a lábujjtól a vízből kinyúló karokig. Pilates, súlyzózás, erőnlét, balett, néha tánc és torna a medencében végzett edzések mellett. Senki nem sejtheti, mennyi munka van egy 3 és fél perces program mögött.

Már csak azért sem, mert a csini konty és a tökéletes smink sem a küzdelmet sugallja. Apropó: a tartós konty titka nem más, mint az ízesítetlen zselatin. A lányok bevizezik, kifésülik, majd kontyba fogják, hullámcsattal és hajhálóval rögzítik a hajukat, végül vizet melegítenek, elkeverik a zselatinport, és egy ecset segítségével bevonják az egészet – mint más a gyümölcstortát.

Ami pedig a sminket illeti: természetesen vízálló. És hogy a piros, gyulladt szemek ne rontsák el az összbenyomást, kontaktlencsét hordanak a lányok a medencében. Akkor is, ha a látásukkal nincs semmi gond, hisz a klóros víz ellen védekeznek.

A koreográfiát zenére mutatják be. Ezt azért hallják a víz alatt, mert ott is vannak hangszórók. Edzésen az edző az ütemet egy fém tárggyal a medencébe vezető fémlépcsőn üti, ez is jól hallható a víz alatt.

Mivel nagyon közel úsznak egymáshoz, elkerülhetetlen, hogy ne rúgják-üssék meg egymást a szinkronúszók. Gyakori a zúzódás, a vágás, sőt az agyrázkódás és az is
előfordul, hogy valaki a társán landol. Néha aztán ilyen sérülések miatt hetekig nem mehetnek be a medencébe a sportolók.

- FrissMédia -