KULTÚRA
Gasztro
Almáspite - a szabolcsi arany
Családi kedvenc hétvégi süteménynek, vagy akár borús hétköznapokra egy finom tea vagy kávé mellé. Aranyozzuk be napjainkat Szabolcs csodájával. Szeressetek, nevessetek, éljetek, ja és süssetek!

Házi almás pite

Hozzávalók:

tésztához:

500 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)

fél citrom reszelt héja

½ zacskó sütőpor

1 tojás

1 kis doboz tejföl

100 gramm teavaj

1 dl tej

ízlés szerint barna cukor kb. 5 kanál

A pitetésztához elkeverjük a száraz összetevőket, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát addig hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.

Töltelékhez:

1 kg alma pucolva

3-4 evőkanál barna cukor

őrölt fahéj

3 evőkanál vaníliás főzős pudingpor

Az almát lereszeljük, cukorral, fahéjjal ízesítjük. Ha ereszt levet kifacsarjuk, majd hozzáadjuk a pudingport és összekeverjük.

A tészta 2/3 át kör alakúra nyújtjuk és torta vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme is. 15 percig sütjük 190 fokos légkeveréses sütőben.

Kivesszük a sütőből és megtöltjük az almás töltelékkel. A maradék tésztával tetszés szerint díszítjük.

Visszatesszük a sütőbe 190 fokon még 20 percig sütjük.

Szöveg és fotó: Novák Viki