Házi almás pite
Hozzávalók:
tésztához:
500 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
fél citrom reszelt héja
½ zacskó sütőpor
1 tojás
1 kis doboz tejföl
100 gramm teavaj
1 dl tej
ízlés szerint barna cukor kb. 5 kanál
A pitetésztához elkeverjük a száraz összetevőket, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát addig hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelékhez:
1 kg alma pucolva
3-4 evőkanál barna cukor
őrölt fahéj
3 evőkanál vaníliás főzős pudingpor
Az almát lereszeljük, cukorral, fahéjjal ízesítjük. Ha ereszt levet kifacsarjuk, majd hozzáadjuk a pudingport és összekeverjük.
A tészta 2/3 át kör alakúra nyújtjuk és torta vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme is. 15 percig sütjük 190 fokos légkeveréses sütőben.
Kivesszük a sütőből és megtöltjük az almás töltelékkel. A maradék tésztával tetszés szerint díszítjük.
Visszatesszük a sütőbe 190 fokon még 20 percig sütjük.
Szöveg és fotó: Novák Viki