KULTÚRA
Programok
Állatalakoskodó farsangi szokások Panyolán
A vásárosnaményi Tomcsányi-kastély adott otthont a Beregi Múzeum, Vásárosnamény Város Önkormányzata és Panyola Község Önkormányzata közös VII. Hagyományőrző Farsangja elé szervezett szakmai napnak.

Az eseményen Ujváry professzor tanítványa, dr. Lovas Kiss Antal a szatmári dramatikus játékok gyűjtéséről, Zoltán-Borzován Eszter a kárpát-medencei alakoskodó népi játékokról, dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója pedig a panyolai farsangról számolt be. A Szamos mentén felelevenített szatmári dramatikus népi játékok nagyszüleink, szüleink téli estéit színesítették, hogy gyorsabban repüljön el a hosszú hideg évszak.

Minden tájegységnek megvan a maga népi kultúrája. Büszkén mondhatjuk, hogy a Szatmár-beregi rész gazdag helytörténeti értékeket őriz. Ezt erősítette dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke, továbbá a város első embere, Filep Sándor is a szakmai konferencián. Muhari Zoltán, Panyola polgármestere és települése hét éve folyamatosan azon dolgoznak, hogy megőrizzék és életben tartsák az örökségül kapott kincseket, átadják ezeket a szokásokat a következő korosztályoknak is.

Panyola Szamosparti Nyugdíjas Klubjának tagjai a népi játékokat még a szüleiktől tanulták és évről évre Ujváry Zoltán professzor gyűjtései alapján elevenítették fel és mutatták be a helyi Közösségi Házban a dramatikus játékokat. A fiatalok ezt gondolták tovább és kötötték össze állatalakoskodó jelmezes felvonulással. A múltat nem csupán a gyűjtések alapján idézik vissza, hisz 1965-ben televíziós forgatás is rögzítette a gólya, medve, lovas huszár, cigányasszony, szamosmenti fonó jeleneteit.

Még ma is áll Panyolán az a ház, ahol a felvételt készítették. A felvonulás idején a portaprogramokon a régi archív film-összeállítást az eredeti helyszínen nézhetik végig a látogatók. A megyében megmaradt régi szatmári állatalakoskodó, népi játékokat Panyola szeretné összefogni, ezért 2018-ban megalakult a Szamosháti Tájegységi Értéktár, amelyhez Panyola mellett Szamoskér és Szamosszeg is csatlakozott, majd 2019-ben Csenger, Kérsemjén, a határon túlról pedig Egri és Vetés.


Az idén a régióból egyre több falu vesz részt a VII. hagyományőrző farsangi állatalakoskodó jelmezes felvonuláson, hogy még többen megismerjék a megye farsangi szokásait, nagyszüleink népi kultuszát. A délutáni program a Beregi Múzeum időszaki kiállításával folytatódott, Varga János igazgató nyitotta meg a Panyolai emlékek című, több hónapig tartó tárlatot. A múzeum gyűjteményének Panyoláról bekerült tárgyi és fotóanyagának egy részét állította ki a közönségnek, amely az egykori panyolai emberek mindennapjaival szembesíti a ma élőket.

A VII. Hagyományőrző Farsang február 8-án, szombaton délután 1-kor indul Panyolán állatalakoskodó jelmezes felvonulással, szatmári dramatikus játékokkal és portaprogramokkal.

- FrissMédia -