AKTUÁLIS
Államilag finanszírozzák mostantól a tanodákat
Ettől az évtől a tanodáknak, melyek a legszegényebb gyerekek iskolán kívüli felzárkóztatását végzik, államilag finanszírozzák a működését - jelentette ki Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Ibrányban, a második tanodaolimpián.

A központi költségvetésből biztosított forrás biztonságossá, tervezhetővé teszi a tanodák működését – mondta a rendezvény megnyitó ünnepségén a helyettes államtitkár.

Egy-egy pályázati támogatás mindig egy adott időtartamra szólt, ebből a folyamatos működés nem biztosítható. A tanodák állami feladatot látnak el, és közben rengeteg energiájukat vitte el a finanszírozás megteremtése – sorolja az eddigi finanszírozás hátrányait a szakpolitikus.

A KSH adatai szerint 2018-ban a 18-24 éves roma fiatalok 63 százaléka volt korai iskolaelhagyó, ami azt jelenti, hogy legfeljebb nyolc általános után kikerült az oktatási rendszerből. Sajnos, az adatok azt mutatják, hogy az arány – nemcsak a roma ifjúság körében – évről évre nő.

A tanodák még a 90-es években, civil, egyházi kezdeményezésre jöttek létre. Céljuk, hogy a tanulást, illetve felzárkózást segítsék - iskolán kívüli rendszerben. A lemorzsolódás megfékezésének okán a tanodák az állami oktatási rendszer mellett létfontosságú, a társadalmi beilleszkedést segítő, sokrétű fejlesztő tevékenységet folytatnak. Fontos eleme a tanodai rendszernek, hogy a részvétel önkéntes és minden esetben a helyi igényekhez igazodva alakítják ki az oktatási, nevelési programot.

Egymástól tanulni

Ezt segíti a többi közt az ibrányi rendezvény, melyen immáron második alkalommal rendezték meg az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjainak közreműködésével a Tanoda Olimpiát. Erre az országból mintegy háromszáz diák érkezett. A legtöbb csapattal - szám szerint 5 tanodával - a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei görögkatolikusok büszkélkedhetnek. Érkeztek diákok Sátoraljaújhelyből, Jászjákóhalmáról, Mándokról, Tiszadobról, Levelekről, Kisszekeresről, Nyírbogdányból, Tiszabercelről, Tiszavasváriból, Múcsonyból és több nyíregyházi tanodából is.

A megnyitón ünnepélyesen meggyújtották az olimpiai fáklyát, majd Langerné Victor Katalin helyettes államtitkárnak a rendezvény fővédnökének köszöntőjét követően a 300 gyermek futva megkerülte a tavat az olimpiai lánggal. A közös kocogás egyúttal bemelegítés is volt az egésznapos sportoláshoz, majd a mezőny szétszéledt az alkalomra előkészített ibrányi Városliget különböző pontjaira berendezett versenyhelyszínekre.


- FrissMédia -