AKTUÁLIS
Alig nyitott meg, máris túljelentkezés van az új gemzsei bölcsődében
Minibölcsődét adtak ma át ünnepélyesen Gemzsén. Az alig 1000 lelkes településen már rég várták ezt a lehetőséget. És hogy van létjogosultsága egy bölcsődének falun, mi sem mutatja jobban, hogy a nyitás óta már túljelentkezés van a legkisebbek számára létesült intézményben.

A minibölcsőde a régi általános iskola épületében kapott helyet. Mintegy 150 millió forintból alakították ki az egy csoportszobás, így hét apróság befogadására alkalmassá tett épületet. Maga a szerkezet adott volt, és jól sikerült átalakítani az új feladathoz. A gemzsei gyerekeknek gyerekház, óvoda és általános iskola üzemel már a településen, és november 1-től immáron bölcsi is van.

Az ünnepélyes szalagátvágásnál Gemzse polgármestere, Varga Sándor elmondta, hogy 50 évvel ezelőtt ennek az épületnek a falai közt tanulta meg a betűvetést. 2010-ben, amikor polgármester lett, elsődleges feladatának tekintette, hogy a megüresedett régi iskola épületének új funkciót adjanak. A kormány vidékfejlesztési stratégiájának köszönhetően a település forrásokhoz jutott, csak a Magyar Falu Programból összesen 250 millió forint állt rendelkezésre. Ennek része a most átadott mini bölcsőde.

A körzet országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós példaként mutatott Gemzsére. Csak így lehet, ha a megmaradásért teszünk is - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a kormány kiemelt prioritásként kezeli az élhető falu megvalósítását. Ennek elengedhetetlen része, hogy egy 1000 lelkes faluban is ugyanolyan alapszolgáltatások legyenek elérhetőek, mint egy nagy, többezres településen. Gemzse tesz a lakosság megmaradásáért, a fiatalokért. Csak ez lehet a jövő - fogalmazott a képviselő.

A bölcsődébe jellemzően dolgozó szülők gyermekeit iratták be, nekik felmérhetetlen segítség, hogy a településen immáron van a legkisebbek számára is védelmet adó intézmény.

- FrissMédia -