Tudomány és Technika
#wifi
#vadvilág
Akiknek átok a wifi
Az emberek technológiai függőségének a természet issza meg a levét.

A WiFi, a 4G hálózat nélkül nehéz volna már elképzelni az életet. Az viszont kevés felhasználó fejében fordul meg, hogy a modern kommunikációs hálózatok láthatatlan veszélyforrások lehetnek a természetre. Az elektromágneses sugárzás (EMR) vadvilágra gyakorolt hatásairól nincs túl sok tanulmány, de a kutatók most arra vállalkoztak, hogy összegyűjtik az összes, ma elérhető kutatási anyagot, hogy átfogóbb képet kapjanak a veszélyekről.

A csaknem száz dokumentum összevetéséből és elemzéséből arra jutottak, hogy az elektromágneses sugárzás kockázatai nagyobbak lehetnek, mint azt korábban gondolták. Az EMR ugyanis megzavarhatja az állatok – beleértve a rovarok és a madarak - tájékozódását és mozgását, ráadásul a növényi anyagcserét is negatívan befolyásolja.

A kutatásról beszámoló Buglife szerint a helyzet nem túl rózsás, ma még nem korlátozzák sehol az elektromágneses sugárzásokat, az egyre nagyobb lefedettség pedig csak ronthat a helyzeten. Sürgős szükség van további tudományos vizsgálatokra, hogy a döntéshozók és a társadalom is tájékozódhasson az elektromágneses sugárzás veszélyeiről. A Cambridge Egyetem professzora, Bill Sutherland és nemzetközi kutatókból álló csapata az elektromágneses sugárzást a közé a 15 tényező közé sorolták, amelyek a biodiverzitást leginkább befolyásolják. Márciusban 237 tudós fordult az ENSZ-hez azzal a kéréssel, hogy vegyék komolyabban az EMR veszélyeit.

_ FrissMédia -