Tudomány és Technika
#DNS
#intelligencia
Akár a fogkeféje is elárulhatja, hogy mennyire intelligens
Az intelligencia már a nyálból vagy akár egy csepp vérből vett DNS mintából is mérhető, köszönhetően egy új kutatásnak. Hogy ennek mi a jelentősége? Eláruljuk.

Az Edinburgh-i Egyetem a Harvarddal közösen indította el a kutatást, amelyben 240.000 ember genetikai adatait vizsgálták és 538 olyan gént fedeztek fel, amelyek az intelligenciához kapcsolódnak. A kutatók azt állítják, hogy a vizsgálatok elvégzése után előrevetíthető az egyes emberek IQ szintje.

A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az intelligencia 50 és 75 százalék között örökölhető, a többi pedig a nevelésen, a szociális kapcsolatokon és az oktatáson keresztül fejleszthető. Ezen nem változtatott sokat a mostani kutatás sem. Viszont áttörést jelent, hogy már tudják, melyek azok az “okos gének”, amelyek közvetlenül kapcsolhatók az intelligenciához. Ezek a gének más biológiai folyamatokkal is összefüggésbe hozhatók, például az élettartammal.

A Molecular Psychiatry hasábjain publikált kutatást vezető professzor, Ian Deary megerősítette, hogy továbbra sem zárható ki a környezet hatása az IQ-mutatókra. „Azt is tudjuk, hogy a környezet a génekkel közösen járul hozzá az általunk megfigyelt intelligenciakülönbségekhez az emberek között. Ez a kutatás csak hozzáad ahhoz, amit eddig tudtunk. Az egészség és az intelligencia azért van kapcsolatban, mert néhány gén mindkét területre hatással van” – mondja a kutató.

A tanulmány másik nagy jelentősége, hogy az új gének ismeretében a DNS-elemzéssel végzett vizsgálatok során az orvosok képesek lesznek a kognitív képességek károsodásának hatékonyabb diagnosztizálására is. Ezzel pedig megkönnyíthetik a gyermekek képességekhez mért, személyre szabott oktatását a jövőben.

- FrissMédia -