KÉK FÉNY
#Kisvárda
#rablás
#néni
#tizenöt év
#két eset
Akár 15 évet is kaphat a kisvárdai idős nénit kirabló nő
Hajlott háttal, kezében a kis táskáját szorongatva érkezett ma a Kisvárdai Járásbíróságra az a 76 éves kisvárdai néni, akit 2019 novemberében a saját lakásában kirabolt egy pátrohai nő. Az elkövetőt rabláncon, bilincsbe verve hozták a tárgyalásra, azóta előzetesben várja az ítéletet.

Az ügyész a vádirat ismertetésekor elmondta, hogy K. Edit vádlott 2019. november 14-én 11 óra 30 perc környékén, a jogtalan eltulajdonítás szándékával megjelent a 76 éves idős sértett ingatlanánál, és bekéredzkedett a házba azzal az indokkal, hogy WC-re kell mennie. Miután bejutott a házba behívta az idős nőt a fürdőszobába, majd aljas indokból rázárta az ajtót. A vádlott ezután eltulajdonítható értékek után kutatott, magához vette a sértett mobiltelefonját és a konyhában lévő válltáskából az irattárcáját, majd elmenekült a lakásból megközelítőleg hatezer forint értékkel. A sértettet csak jóval később a szomszédja szabadította ki a fürdőszobából.

A vádhatóság ezért K. Editet egy rendbeli bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására, idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotba helyezéssel elkövetett rablás bűntettével, valamint egy rendbeli aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettével vádolja.

A mai előkészítő tárgyaláson a vádlott részben ismerte be bűnösségét, a vádirat azon állítását, miszerint a sértett irattálcáját a benne lévő okmányokkal eltulajdonította nem ismeri be. Ezért az előkészítő ülést a bíró berekesztette és az átfordult tárgyalásba.

Bár ritka eset, de Kisvárdán két nap alatt kétszer is megesett, hogy a vádlottak egy napon belül két tárgyaláson is vádlottak padján üljenek.

Ez nem az első eset volt K. Editnek, ugyanis 2019 év elején egy másik háznál ugyanezzel a módszerrel jutott be egy idős nénihez és, amikor a néni gyanút fogott telefonálni akart a vejének, K. ekkor a nénit fellökte, aki 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, eltört a bordája. K. ekkor értéket nem tulajdonított el. Ezért a tettéért a vádhatóság testi sértés bűntettének elkövetése miatt vádolja.

Az ügyeket - miután azonos szakba értek -, dr. Gégényné dr. Utassy Judit egyesítette és a két eset bizonyítását egy eljárás keretében folytatja le a bíróság.

A mai tárgyaláson a vádlott nem tett vallomást, tettét megbánta és elnézést kért a jelenlévő kisvárdai idős sértettől. Az idős néni azt elfogadta, a vádlottnak azt mondta: „Látod fiam, ha akkor kinyitod az ajtót, most nem vagyunk itt... mindenkinek meg kell bocsátani, ha nem bocsátunk meg, nem vagyunk emberek”.

A 2019 év eleji ügyben a sértett egyébként nem bocsátott meg, és azt kérte a bíróságtól, hogy megfelelően büntesse meg a vádlottat: K. Editet.

Az ügyben további két tanú meghallgatását követően áprilisban várható ítélet, Edit tettéért akár 15 évet is kaphat.