AKTUÁLIS
#vihar
#károk
#Ajak
#tűzoltók
Ajakot letarolta a vihar - videó
Megdöbbentő kép fogadta stábunkat Ajakon, szinte minden második ház rongálódott, az iskola teteje a sportpályán, de van olyan ház is, amit a vihar konzervdobozként nyitott fel. Milliárdos károk keletkeztek a településen.

Előreláthatólag több napig nem lesz áram a településen, ugyanis a vihar által letépett házak teteje sok helyen a villanyvezetékeket is megrongálta, a négyes főút mellett Ajaktól nem messze egy gerinchálózati magasfeszültségű oszlop fogpiszkálóként tört ketté. Ajak főutcáján a temetőnél tőből törte ki a elektromos betonoszlopokat a vihar.

Van ahol a fa a parkoló gépkocsit szinte kettévágta. Ennek ellenére az ajaki emberek barátságosak és humorral oldják a helyzetből adódó feszültséget. Azt mondják, amíg van humor, addig minden van. Egymásnak segítenek a károk felszámolásban. Igazán jó volt látni ezt az összefogást.

A négyes főút érintet szakaszát közben felszabadították, viszonylag normális tempóban lehet közlekedni. Ugyanakkor több településen nincs elektromos szolgáltatás és a mobil, illetve internetszolgáltatási is akadozik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét fél kettőkor érte el egy nagy zivatar, amelynek hatásaként a térégben legalább harminc milliméter csapadék esett, helyenként jéggel és 60-90 kilométer/órás viharos széllel. Bökönyben, a Mikszáth Kálmán utcában a kémény kidőlt és a ház tetejét kiszakította. A káresethez a debreceni hivatásos tűzoltók vonultak.

Sok helyen a fák az útra dőltek és elzárták az útsávokat, többek között Kisvárda körzetében a 4-es úton, Járminál a 49-es, Nyírmadánál a 41-es úton és Nagykállóban. Nyíregyházán, a Szántó Kovács János utcába garázsokba folyt be a víz és ellepte az autókat. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók segítenek a helyszínen.

A megyében valamennyi tűzoltó dolgozik a viharkárok felszámolásán és a szomszédos megye tűzoltói is segítenek.

Köszönjük a videót Dienes Mártonnak.