KULTÚRA
Fesztivál
#PanyolaFeszt
Ahova hazatérsz - Panyola-feszt
Van egy 600 lelkes település a Szamos, a Tisza és az Öreg-Túr által körbeölelt területen, aminek határát átlépve egyből magával ragad a varázsa. A neve Panyola. Ahova hazatérsz.

Az egy főutcával és pár mellékutcával rendelkező település már XIII. alkalommal rendezi meg a mostanra Európa színvonalú fesztiválját, a Panyola-Fesztet. 12 éve hagyományos, pálinkakóstolóval egybekötött falunapként indult hódító útjára a fesztivál, hogy szellemiségével, minőségével iskolát s egyben példát mutasson településmarketingből, no meg fesztiválszervezésből.

Ebben az évben a tét is nagy, hiszen szakemberek figyelnek minden mozzanatot: döntésük által remélhetőleg nemzetközileg is jegyzett fesztivál lesz a panyolai.

Minden tekintetben egyedi, minőségi kikapcsolódás, amit Panyola nyújt. Ráadásul festői környezetben, hisz nem sok olyan település van, amit három folyó ölel körbe. Panyola ilyen.

A falu a Tisza, a Túr és a Szamos egybefolyásának mocsaras, erdős területén alakult ki a honfoglalás utáni két évszázadban. Neve csak 1252-ben tűnik fel, mint irányt jelző helynév Semjén felosztásakor. A Panyola név ismeretlen eredetű. A természeti környezet adottságai biztosították a lakosság megélhetését: főleg halászattal, vadászattal, pásztorkodással foglalkoztak. A halászat kiemelkedő szerepét az 1796-ból származó falu pecsétje is mutatja.

A szatmári néphagyományok életben tartására indult tizenhárom évvel ezelőtt a PanyolaFeszt, öt évvel ezelőtt pedig a Hagyományőrző Farsang, amelyeknek már múltja van Panyolán. A két rendezvényre számos országból, határon innen és túlról is érkeznek vendégek erre a pár napra. Ilyenkor szinte együtt él a látogató Panyola népével. A fesztivál és a táj adta lehetőségek, a három folyó találkozása egyre jobban erősítik a település turisztikai szerepét a megyében. A több mint kilenc vendégház akár 200 idelátogatót is tud egyszerre fogadni.

A civil kezdeményezéssel létrejött, a természeti értékekre és a helyi kulturális gasztronómiára alapuló rendezvénysorozat idei sztárfellépői a Csík Zenekar és Presser Gábor lesznek, de koncertet ad többek között Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Szabó Balázs Bandája, valamint a Bohemian Betyars is.

Ebben az évben kiállításokkal és pálinkakóstolóval tarkított programban a kisebbeket bábszínházzal, kézműves udvarral és egyedi játszótérrel várják, a sportosabbak a kajak-kenuzást és tutajozás is választhatják. Az úgynevezett "portaprogramok" során a látogatók bepillanthatnak a helyiek mindennapjaiba. Részt lehet venni pálinkaszemináriumon, Makranczi Zalán Védőbeszéd című lakásszínházi előadásán, a biciklis templomtúrák fáradalmait pedig a Tisza-parton piknikekkel és strandolással lehet kipihenni.

A fesztiválon a térségre jellemző gasztronómiai fogásokkal kínálják a közönséget, a helyi kézművesektől egyedi portékákat lehet majd vásárolni.

Jöjjön el és érezze, mert ezt érezni, látni s átélni kell - mondják a szervezők. Látni az itt lakók mosolygó szemeit, érezni vendégszeretetüket, s látni a festői tájat. Ide tényleg hazatér az ember.

- FrissMédia -