AKTUÁLIS
Afrikai kalandok a kisvárdai gimiben
Arany és tantál, ón és volfrám: elektronikus eszközök kincset érő anyaga, korrupt üzelmek tárgya, harcok kirobbantója, Kongó népének megnyomorítója. Mindeközben az ott élők próbálják normalizálni a helyzetet a világ talán egyik legszegényebb térségében. Besis fiatalok szembesülhettek ma a valósággal a Földkelte Egyesület kötetlen beszélgetésén.

A Kongói Demokratikus Köztársaság veszélyekkel teli keleti szélén van a lázadók birtokolta bavi aranybánya. Fekete-Afrika legnagyobb és papíron egyik leggazdagabb országában elképesztő mennyiségű gyémántot, aranyat, kobaltot, rezet, ónt és tantált, ezer meg ezer milliárd dollár értékű ásványt rejt a föld mélye. Ám hiába a mérhetetlen kincs, az örökös háború rettenetes nyomorba taszította a kongóiakat.

Ma Kisvárdán a Földkelte Egyesület szervezésben mutatták be a szervezet térségben végzett humanitárius munkáját a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban. A több, mint 30 éve folyó háború miatt 2 milliónál is több gyermek kényszerült elhagyni a szülőföldjét. Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is ott volt fővédnökként az eseményen. Elmondta, hogy miniszterként több alkalommal járt a térségben és mindig megcsodálta az ott élő emberek kitartását, életérzéseit.

Dieudonné Cirhigiri Zirirana, a kelet-kongói háborús övezetben árvákat támogató „Vétó” nevű civil szervezet elnöke a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium dísztermében tartott előadást. A rendezvényen levetítették az egyesület által készített kisfilmet.

Az előadók bemutatták a diákoknak a két szervezet együttműködésének eredményeit egészen 2008-tól napjainkig. Kitértek az 1990-es évektől folyó kongói háborús konfliktusok okozta kihívásokra is.

A rendezvény díszvendége volt Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára, aki a kelet-kongói bányászat, a környezetvédelem, a mobiltelefonok és a háború kapcsolatáról beszélt.

Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a róla elnevezett intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelme érdekében. Az azóta eltelt idő alatt már a világ több mint 24 országában alakult Jane Goodall Intézet, a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Dr. Goodall a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, melynek résztvevői aktív környezetvédelmi programok révén azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket.

A globális hálózat szervezetei az állatok, a környezet és az embertársak védelmét tűzték ki célul Afrikában és a világ számos más területén. A szervezetekben dolgozó fiatalok és idősek mind egy közös cél, a szebb és élhetőbb jövő érdekében munkálkodnak hatalmas erőfeszítéssel és lelkesedéssel.

Magyarországon 2006-ban Jane Goodall részvételével jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, amely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. Számos, gyerekeknek és fiataloknak szóló fesztivál és rendezvény programját gazdagították és gazdagítják a Rügyek és Gyökerek Egyesület projektjei, aktívan segítik az iskolai és iskolán kívüli környezeti oktatást (Újratáska Program, Békamentés) és minden évben az egyesület szervezi Dr. Jane Goodall színes programokkal teli magyarországi látogatását.

A kötetlen beszélgetés végén Írországban élő magyarok által gyűjtött adományokat adtak át a kisvárdai Kárpátalja Házban az ukrán háború rászorultjaiak megsegítésére. A vendégeket Cap Andrea fogadta.

- FrissMédia -