AKTUÁLIS
#Malawi
#Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
#misszió
#önkéntes
#fotókiállítás
#árvák
#Afrika
#szépségkirálynő
#Cecilia Khofi
#Jacaranda
Afrikai árvák fotói Kisvárdán
A nemzeti fejlesztési miniszter, Malawi jelenlegi szépségkirálynője, a város polgármestere és elöljárói, illetve számos érdeklődő társaságában nyílt meg Magyarországon elsőként Kisvárdán, az „Ismerd meg a világot” című fotókiállítás.

Egy olyan fotókiállítás, melynek képeit nem profi művészek, nem a karácsonyra kapott fényképezőikkel fotózott fiatalok, hanem mély-szegénységben élő, afrikai árva gyerekek, diákok készítették. Ezek a fotók egy képzeletbeli utazásra hívják az érdeklődőket, amely során az afrikai gyerekek szemével látjuk az életüket, a mindennapjaikat. Objektíveiken keresztül repítenek el Malawiba, és így elevenedik meg előttünk az ő világuk.

Miért éppen Malawi?
A kisvárdai Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület három évvel ezelőtt kötött stratégiai együttműködést a Jacaranda Alapítvánnyal, mely általános- és középiskolát működtet az afrikai Malawiban. Ebben az iskolában több mint 400 árva gyermek tanul díjmentesen, akik 98%-a az AIDS által lett árva, és számos gyermek maga is HIV pozitív. Az Alapítvány gondoskodik az oktatásukról, az étkeztetésükről és az egészségügyi ellátásukról – természetesen mindezt díjmentesen.

„Egyesületünk már a korábbi években is nyújtott támogatást az Alapítványnak, 2015-ben például több mint 3000 darab angol nyelvű könyvet juttatunk az iskolába adományként. Mindemellett egyesületi tagjaink rendszeresen segítenek Afrikában is, önkéntes munkáikkal.” - mondta köszöntőjében dr. Juhász Péter Gergő, a Földkelte elnöke.

Miért éppen fotókiállítás?
A „földkeltés” Asztalos Ilona tavaly ősszel egy hathetes misszió keretében fényképezési alapismereteket oktatott a Jacaranda Iskolában. A misszió sikeres lebonyolítása érdekében fényképezőgépeket is adományoztak az afrikai iskolának, Ilona ezek segítségével tanította az ottani gyerekeket fotózni. Alkotásaikból így született meg az első kiállítás ötlete Malawiban, majd továbbgondolva a földrészek határait: Magyarországon elsőként Kisvárdán.

„A kiállítással célunk, hogy ezeken a fotókon keresztül mutassuk be a malawiban élők mindennapjait, kultúráját. Célunk, hogy az érdeklődők szélesebb látókörrel rendelkezzenek e távoli táj kultúrájával kapcsolatosan.” - mondta Juhász Péter Gergő.

Miért volt a megnyitó díszvendége Malawi jelenlegi szépségkirálynője?
Egyrészt azért, mely Malawiból, egy szegény családból származva, a leghitelesebben tudja átadni előadásaiban az ottani életet, a mindennapi küzdelmeket, a számunkra sokszor elképzelhetetlen gondokat, de az örömöket is. A leghitelesebben tudja ösztönözni akár a magyar fiatalokat is arra, hogy – úgy, mint ő – küzdjenek az álmaikért és soha ne adják fel.

Cecilia Khofi magyarul köszöntötte a jelenlévőket, majd mesélt saját gyermekkoráról, jelenlegi munkájáról, és a világban elindított missziójáról is. A kiállítást megelőzően előadást tartott Malawiról, az ott élőkről és problémáikról, kisvárdai és környékbeli iskolákban.

Mi a köze mindehhez a nemzeti fejlesztési miniszternek?
Dr. Seszták Miklós nem csupán politikusként, hanem mindinkább magánemberként és kisvárdaiként évek óta támogatója a Földkelte munkásságának. Nem volt kérdés számára, hogy elvállalva a kiállítás fővédnökségét, személyesen is megtekinti a nem mindennapi fotókat.

„Gratulálok Asztalos Ilonának és a Földkelte Egyesületnek elhivatott munkájukhoz! Köszönöm Cecilia Khofinak, hogy csatlakozott e misszióhoz és előadás-sorozatával megyénk iskolásai elé varázsolta Malawit, az ország kultúráját, az ott élő fiatalok mindennapi életét!” - nyilatkozta szerkesztőségünknek a megnyitó után dr. Seszták Miklós, hozzátéve: „Bízom benne, hogy az egyesület missziójához mind többen csatlakoznak. Gratulálok elkötelezett munkájukhoz és további nagyon sok erőt és hitet kívánok küldetésük beteljesítéséhez!” - mondta térségünk kormánypárti országgyűlési képviselője.

Az „Ismerd meg a világot” című fotókiállítás a kisvárdai Konferencia Központban látható minden hétköznap, 08.00 órától 16.00 óráig. Két hét múlva vándorútra indul, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos középiskolájába juttassa el az afrikai árvák fotóit.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor/Friss Média