AKTUÁLIS
A villányi Günzer Tamás lett az év bortermelője
A magas presztizsű díjra jelölt borászok közül öten kerültek a legjobbak közé.

Idén, 24 év után ismét egy villányi borász nyere el az Év Bortermelője díjat. Günzer Tamás bortermelő családja 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli – derül ki a Magyar Bor Akadémia közleményéből.

Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

„Mindenkor alkalmazkodni a fogyasztói kívánalmakhoz” – szól Tamásék mottója. Ehhez igazodva a pincészet közeli terveiben egy panzió, valamint egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín építése is szerepel.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

• Günzer Tamás (Villányi borvidék)

• Lamport József (Egri borvidék)

• Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

• ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)

• Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

A Magyar Bor Akadémia hangsúlyozta, hogy a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.