KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#Dubaj
#függőleges kertészet
A világ legnagyobb függőleges kertészete épül Dubajban
12.000 négyzetméteren terül majd el a városi agrárprojekt, amelyről a tervek szerint naponta 2,7 tonna zöldséget tudnak majd betakarítani.

Dubaj a városi kertészetben is az élre tör: az Emirates légitársaság bejelentése szerint az emírségben építik meg a világ legnagyobb vertikális farmját, amelyen hidropóniás termesztéssel összesen 12.000 négyzetméteren naponta 2,7 tonna zöldséget tudnak majd előállítani. Ráadásul úgy, hogy 99 százalékkal kevesebb vizet használnak majd, mint a konvencionális termesztésnél. A hidropónia során ugyanis nem termőföldet, hanem tápfolyadékot alkalmaznak, így kisebb területen tudnak nagy mennyiségben termeszteni.

000crop

Elsőként a légitársaság számára hasznosítják majd a növényeket, a gépeken felszolgált ételek alapanyagaként. Magas minőségű, kizárólag herbicid- és peszticidmentes leveles zöldségeket tudnak majd leszüretelni a vertikális farmon, amit az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér közelében építenek meg, hogy ezzel is csökkentsék a szállítási távolságot. A cég szerint így órákon belül eljuthatnak a friss termények a vásárlókhoz, akik jelen esetben a légitársaság kuncsaftjai. Az első, saját termesztésű termékek 105 járat fedélzetén és 25 repülőtér lounge kínálatában lesznek elérhetők 2019 decemberétől.

A 40 millió dolláros projekt a világ legnagyobb vertikális farmokat építő cége, az amerikai Crop One Holdings és az Emirates közös beruházása. Az emírség szempontjából is mérföldkőnek számít, hiszen hosszútávon hozzájárul Dubaj mezőgazdasági önállóságához. A projekt méretéből és úttörő kezdeményezéséből fakadóan pedig az emírség egy újabb kategóriában kerülhet fel a világ innovációs térképére - a turisztikai beruházások után az agrárium területén is.

- FrissMédia -

Fotó: Twitter - Emirates