AKTUÁLIS
#Kovács Szabolcs
#vasutasnap
#kitüntetés
A vasútért - kitüntették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iparbiztonsági főfelügyelőt
​Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye iparbiztonsági főfelügyelője tegnap, a 68. vasutasnap központi ünnepségén, a Magyar Vasúttörténeti Parkban vehette át az „A vasútért” elnevezésű kitüntetést.

A vasutasnap mindig július második vasárnapjára esik. A pénteki központi rendezvényen tartották az idén végzett vasúti tisztek ünnepélyes avatását, emellett a MÁV-csoport vezetői és magasabb szintű kitüntetéseit adták át. Az elismerésben részesültek között ott volt Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő, aki Dávid Ilonától, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójától vehette át az elismerést.

Kovács Szabolcs tű. alezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon teljesít szolgálatot. Szakmai irányítása alá tartozik az ukrán-magyar határon megvalósuló vasúti veszélyesáru-szállítás katasztrófavédelmi hatósági ellenőrzése. Ennek keretében rendszeresen szervez megyei szintű ellenőrzési akciókat, így kiemelkedő szerepe van a kelet-nyugat irányú vasúti veszélyesáru-szállítás szorosabb hatósági felügyelet alatt tartásában. Kovács alezredes azóta vesz részt az ilyen típusú ellenőrzésekben, hogy a katasztrófavédelem megkapta az ehhez szükséges hatáskört. Rendszeresen irányítja a vasúti veszélyesáru-szállítás során bekövetkező rendkívüli események kezelését.

A főfelügyelő aktív szerepet vállalt a RID-ellenőri kézikönyv kidolgozásában, valamint rendszeresen tart előadást a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ által szervezett ellenőri tanfolyamokon.