AKTUÁLIS
A város, ahová visszatérsz
Kisvárdára jöttek immáron 31. alkalommal a színházértő és -szerető közönség és a színjátszás nagy mesterei, határon innen és túlról. Ebben az évben a programok hat helyszínen zajlanak, szinte minden művészeti ágban.

Mint írtuk, a seregszemlének a Művészetek Háza, a Bagolyvár szabadtéri színpada és a zsinagóga ad otthont, a zenei koncerteket és az előadóesteket a főtéren és a Szent László utcában felállított színpadokon, valamint a Coffee Tea Areában rendezik meg.

Minden tekintetben különleges hangulatú esték várnak a kisvárdaiakra és az ide érkező látogatókra, hisz a város egy hétig a művészetek, azon belül is a színház szerelmeseinek nyújt feledhetetlen élményeket.

Egy jelentős fejlesztésnek köszönhetően új helyszín is bekapcsolódik a csodák világába a már megszokottak mellett. A fesztivál történetében először Kisvárda nemrég felújított figyelemreméltó épületében, a volt zsinagógában található Rétközi Múzeum ad helyet több előadásnak is.

A hatalmas térbe lépve épp egy próbába csöppentünk bele. Az 1902-ben épített zsinagóga impozáns belső terében felállított ideiglenes színpad különös látványt nyújt.

Tovább haladva hamisíthatatlan kisvárdai enteriőrbe toppanunk, ahol ez a cikk is íródik. Itt jellemzően beszélgetések tanúi, illetve részesei lehetünk egy-egy előadást követően. A fedett tér egyik szegletében thonet székek idézik fel művészkávézók hangulatát, onnan kinézve nyolcvanas évek vad korszakába cseppenhetünk.

Kisvárda varázslatos főterén és a Coffee Tea Areában több szabadtéri koncert is várja az elkövetkező héten a nagyérdeműt, az utóbbi jelentős fejlesztésnek köszönhetően a korábbinál jóval nagyobb befogadóképességgel. A kísérőrendezvények között Pindroch Csaba, valamint Szemerédi Bernadett önálló műsorait tekinthetik meg a kisvárdaiak, a főtéri színpadon Szikora Róbert és az R-GO ad koncertet.

Seszták Miklós kormánybiztos a seregszemle műsorfüzetében így ír az eseményről: "a színházi élmények boldogabb együttléthez, az egymás iránti jobb megértéshez vezetnek. Én magam is hiszek a színház emberformáló, közösségteremtő erejében, amely olyan, mint egy utazás. Ez az utazás élményt kínál minden korosztálynak."

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere hisz abban, hogy a művészet magas szintű művelése erősíti nemzeti identitásunkat, közös szellemi és érzelmi világunkat. "Minden év hoz magával valami újat. Hozza magával az elvárásokat és a minél magasabb szintű megfelelési kényszert. Látva a repertoárt, úgy érzem a „nagy pillanat" minden színpadi előadás alkalmával meg fog születni. Az a nagy pillanat, mely magasba repíti az illúzió és a valóság alkotta képzetek rendezői zsenialitását."

A 12 versenyelőadás mellett 11, versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepelnek június 21. és 29. között a Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

A programokról részletesen itt írtunk