KULTÚRA
A turizmusban és a műemlék-védelemben is hozhat változásokat a párizsi tűz
Párizs és Európa egyik ikonikus épületét, a Notre Dame-ot felbecsülhetetlen mértékben rongálta meg a tűz, mely a turizmusban és a műemlékek védelmében is hozhat változásokat.

Évente 13 millió turista kereste fel a katedrálist, mely Párizs egyik fő turisztikai látványossága. Macron elnök a helyszínen azt ígérte, hogy a Notre-Dame-ot újjáépítik. A tűzeset hatalmas tragédia, mely jelentős változásokat hozhat mind a turizmusban, mind a műemlékek felújításában.

“Egy egyetemes érték pusztulása az egész világot megrendíti. A Notre-Dame-ra mindenképpen igaz ez” – mondta Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az ATV adásában. A szakértő szerint a katedrális leégésének több területen lesznek következményei. Egyrészt intő példával szolgálhat mindazoknak, akik épületeket újítanak fel, híres alkotásokat renoválnak. A turizmus szempontjából a leégett Notre-Dame is sok látogatót fog vonzani, tömegek zarándokolnak majd el a tragédia helyszínére megemlékezni az újjáépítésig is. Másrészt most sokan ledöbbentek, hogy egy ilyen ikonikus épület is elpusztulhat, így fellendülhet a világörökség többi történelmi épülete iránti érdeklődés is.

Ahhoz, hogy újra fogadhasson látogatókat az épület, jó pár év kell majd. Dr. Kiss Róbert Richard az M1 adásában a tűzeset társadalmi hatásaira is felhívta a figyelmet, hiszen annak komoly közösségépítő szerepe van. A tragédia kapcsán világszintű összefogás jött létre, mely rámutat, hogy a Notre-Dame több, mint egy egyszerű székesegyház. A francia királyok és a Notre-Dame-i toronyőr legendái beleivódtak a falakba, pótolhatatlan értékek lettek most oda, mely egész Európa és az emberiség egyetemes történelmi örökségének vesztesége.