KÉK FÉNY
A Tibi közben vénember lett, a testvérem meg csinos fiatal nő
Ez a mondat abban a büntetőeljárásban hangzott el, amelyben egy idén január elsején Ököritófülpösön történt emberölési ügy miatt tett vallomást tanúként az áldozat fiatalkorú testvére. A sommás vélemény jól példázza, hogy egy látszólag jól működő kapcsolat hogyan válik rémálommá 12 év leforgása alatt.

Tibor rokonai révén ismerkedett meg a nála évtizedekkel fiatalabb, akkor 16 éves lánnyal. Tibornak ekkor már volt egy 22 éves fia. A fiam jóval idősebb, mint te - hangzott el a látszólagos intelem Tibor szájából. Elmondása szerint ennek ellenére a lány nem tágított tőle. Noha Tibor az apja lehetett volna, ő sem gördített akadályt a kapcsolatuk elé. Így összeköltöztek és több mint 10 évig jóban-rosszban együtt voltak. Még közös gyermekük is született, Tibor elvitathatatlanul a családjának élt. Szegényes életüket próbálta jobbá tenni, mígnem jött a nagy lehetőség. Budapesten kapott munkát. A több bevétel áldozattal is járt, szerelmét, az "asszonyt" 2-3 hetente ölelhette magához. Egy darabig jól működött a távkapcsolat, mígnem a nő viselkedése megváltozott. "Már nem hívott, kihívó ruhákban járt, ha beszéltünk, akkor az leginkább veszekedés volt" - sorolja a vádlott a bíróságon.

Tibor beismerő vallomást tett a két hónappal ezelőtti előkészítő ülésen, de a tárgyalás jogáról akkor nem mondott le. Így dr. Bartha Andrea bírónak le kell folytatnia a bizonyítási eljárást. Az ügyben szakértők meghallgatása is szükségessé vált. Csakhogy időközben a vádlott egy beadványban jelezte, hogy mégis lemondana a tárgyalás jogáról, és elfogadja az ügyész által mértékes indítványként tett 13 év börtönbüntetést. Még annak ellenére is, hogy hozzátartozója sérelmére követte el tettét, így automatikusan kizáródik a kedvezményekből, azaz jó magaviselet esetén sem szabadulhat a büntetés kétharmadának letöltését követően.

Dr. Bartha Andrea bíró nem fogadta el a vádlott nyilatkozatát. Döntésnek jó oka volt, és végső soron a vádlott érdekeit szolgálta. A bíróság ugyanis szükségesnek látta meghallgatni az elme- és pszichológus szakértőt, mivel adatok vannak a vádlott öngyilkossági hajlamára. Azt is tisztázni kellett, hogy a szakértő által definiált irracionális féltékenység kóros-e. A szakértő egyértelműen kijelentette, hogy nem. A vádlott féltékeny magatartását nem valós ingerek képezték. Egyik tanú sem támasztotta alá, hogy fiatal felesége csalta volna Tibort és a csütörtöki tárgyaláson sem igazán ez derült ki.


A vádlott elmondása alapján nagyon úgy tűnik, hogy saját magát hajszolta bele egy olyan - végső soron számára kezelhetetlen - állapotba, melynek a vége az emberölés lett. Senki sem úgy kel fel reggel, hogy este megölöm a szerettemet, Tibor sem így indult neki a napnak. Azonban az utolsó egy-másfél év a féltékenysége miatt maga a pokol volt, és így párjának is ez jutott. A konfliktust - bár a vádlott soha nem mondta ki -, a jelentős korkülönbség okozta. "A nővérem fiatal, csinos nő volt, Tibivel már le sem akart feküdni. Tibi vénember lett". A vádlottat ez - még ha saját magának sem ismerte be - valószínűleg frusztrálta. Többször megkapta szerelmétől, így a legutolsó napon is, hogy "demens". A vádlott kérdésre felelve nem tudta megmondani, hogy mi a szó jelentése. Azonban azzal nagy valószínűséggel tisztában volt, hogy a demencia többnyire idős emberekre jellemző.


A végzetes napot megelőző Szilveszter estét Tibor egyedül töltötte. Önként vonult távol rokonaitól és a feleségétől. Míg ők egy másik szobában próbálták jól érezni magukat, Tibor duzzogva, lelkileg önmagát gyötörve egyre lejjebb csúszott. Megcsal az asszony - hajtogatta magában. Andrea éjfél után pezsgővel ment át a férjéhez, de Tibor nem volt hajlandó koccintani. Veszekedtek.Ruhában feküdtek az ágyon, amikor Tibor ráfordult, és egyetlen mozdulattal megfojtotta asszonyát. Amikor rájött tettének következményére, hypót ivott, de az kijött belőle. Ezután a konyhából hozott késsel az ereit felvágta, így aludt el halott felesége mellett. Amikor felkelt, hívta a 112-őt. Elmondása szerint azért, hogy a 12 éves fiúk, aki rokonoknál volt, ne láthassa így az anyját.

A mai tárgyaláson a sértett édesanyja is ott volt. A könnyeivel küszködve annyit mondott, hogy lányát már csak a temetőben láthatja a fényképről. Tanúvallomást nem tett, élt a törvény adta lehetőségével.

Az ügy tárgyalása januárban folytatódik iratismertetéssel és perbeszédekkel, ekkor dr. Bartha Andrea bíró ítélet is hozhat az ügyben.

- FrissMédia -