AKTUÁLIS
„A teljes és tökéletes egység nép, vezetőség és ifjúság között!” - VIDEÓVAL
Kisvárda Város Önkormányzata március 15-én pénteken, 10.00 órától tartotta városi ünnepségét az 1848-'49-es forradalom és szabadságharc emlékére.

A Művészetek Háza színháztermében ünnepi beszédet mondott Leleszi Tibor polgármester, emlékműsort adtak a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai és pedagógusai, valamint a Kisvárdai Református Művészeti Iskola növendékei és művészeti tanárai.

Március 15.-e Petőfi napja, a magyar ifjúság napja, a sajtószabadság születésnapja, melynek ragyogó csillagóráit és szimbolikus emlékhelyeit több mint másfél évszázada őrzi a nemzeti emlékezet. S, hogy mi is lehetett a legcsodálatosabb vonása 1848. március 15-nek, azt Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere egy mondatban fogalmazta meg: „A teljes és tökéletes egység nép, vezetőség és ifjúság között!” Egység volt valóban, hiszen egyet akartak a Pilvax kávéházi ifjak, az egyetemi hallgatók, az utcai járókelők, a bámészkodó vásározók, a nyomdász - aki maga súgja meg a habozó Petőfinek mitévők legyenek - a pesti városháza derék polgárai és a budai helytartótanács sápadt urai.

„Március 15-e: „élő, ható, teremtő igény.” Milyen csodálatos gondolat! Milyen hinni és tenni akaró fiatalság!Tudták, ha nem kelnek fel, akkor örökké rabszolgák lesznek! De ők felkeltek, és a Hősök tere akkor vált igazán Hősök terévé! Mert Hős volt ott mindenki! A lelkes diák, a boltját otthagyó patikus, az olajos kezű nyomdász, az erjedő kovászt elhagyó pékinas, a gyermekét karjában tartó könnyező anya és az élete vége felé közeledő öreg apóka. Fiatal, öreg, férfi és nő! Diák a munkással, munkás a paraszttal kart karba öltve állt. Hatalmas pillanat volt! A nemzet pillanata!” - fogalmazott ünnepi beszédében Leleszi Tibor.

A nem csupán tartalmában, hanem látványában is emlékezetes és színvonalas műsorban az oktatási intézmény nagy létszámmal vonult fel, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a kisiskolásoktól kezdve, a gimnazistákon át a pedagógusokig (még az iskolaigazgató is táncolt!) mindenki tudása és tehetsége legjavát adta a kicsivel több, mint egy órás műsorban. Csoportos,-és egyéni énekek, zene, próza, néptánc,-és népdal formájában vitték színpadra a márciusi ifjak „március tizenötödikéjét”, Petőfi, Kossuth és honfitársaik dicső tetteit, a magyar szabadságharc múltját és a mai korra vetített üzenetét.

A Szózat után huszárokkal, lovasokkal vezetett látványos emlékmenet indult a Petőfi-szoborhoz, ahol a Honvádsuli kadétjainak tisztelgése mellett, a város nevében Leleszi Tibor polgármester, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Barabás Jánosné dr. jegyző, Maklári Balázs és Nagy Józsefné alpolgármesterek helyezték el először a tisztelet és emlékezés koszorúit.

Petőfi Sándor mellszobrának talpazata a magyar zászló trikolor színeiben pompázó virágoktól telt meg, a képviselő-testület tagjai, az oktatási intézmények, pártok, civil szervezetek és egyesületek, rendvédelmi szervek képviselői által elhelyezett koszorúk által.


- Friss Média -

Fotók: SZABÓ SÁNDOR