A tavasz kezdete felett érzett öröm; a sötétséget lassan, de magabiztosan kiszorítja a szívet melengető napfény, zsendülni kezd az addig kopár, fakó táj. A kipattanó bimbókból előbukkanva színpompás virágba borulnak a fák és a korai virágok illatárja, lelket melengető színei csábítják a még gyenge röpülő lényeket.
Országon belül, tájegységenként más és más húsvéti szokások vannak, de a frissen sült, gőzölgő kalács, a főtt sonka, a ropogós zöldségek és persze az új életet jelképező tojás mindenhol hagyományos ünnepi ételnek számít.
Anarcson az idősek hagyományos eljárással festették a tojásokat, szorgos kezek gyúrták formálták az ízes csőrögét. Üstben rotyogott a hamisíthatatlan húsleves, sonka, kolbász főtt a fazékban. A családias összejövetelre meghívták a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Seszták Miklós is