KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
A szülőföld egy érzés, ami bárhová mész, elkísér: így látja hazáját egy szabolcsi fiatal
3 perc elég, hogy elmondjuk, mit jelent a szülőhaza, a szülőföld fogalma? Igen, ha segít a technológia!

"Van az a hely, amit nem cserélnél másra, nem változtatnál meg. Az örök emlék földje, a szülőhazád. A hely, ahol útikalauzzá válhatsz egy idegen számára. Mindenkinek van egy ilyen hely. Az én szülőföldem Magyarország, és azon belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Mindannyiunk számára egészen mást jelent a szülőföld. Ez nem csak egy hely, egy szó vagy egy fogalom. A szülőföld egy érzés, amely bárhová mész, bármit teszel, bárkivé is válsz, elkísér" - mondta egy szabolcsi fiatal, aki csapatával a harmadik helyet szerezte meg egy olyan retorikai pályázaton, ahol a szülőföld volt a téma. A csapattagok: Rózsa Hajnalka, Lőrinc Barna, Pintér Eszter, Nagy Koppány és Farkas Virág voltak, mindannyian egy kecskeméti középiskola tanulói.


A Magyar Nyelvőr Alapítvány Szülőföld pályázatán maximum 3 perces videóval lehetett indulni. A versenyzőket arra kérték, mutassák be, mit jelent nekik a szülőföld. Az első helyezett 100 000 Ft ösztöndíjban részesült, ezen kívül a felkészítő tanára is kapott 100 000 Ft-ot. A zsűri elnöke, Dr. Kiss Róbert Richard szerint elképesztően szép munkák, izgalmas alkotások születtek, lenyűgöző videós megoldásokkal és meggyőző érvelésekkel. Az elbíráláskor figyeltek a képi világra és az érveléstechnikára is.

Az indulók között egy különdíjat és hat díjat osztottak ki, a fődíjat elnyerő pályázó pedig 100.000 Ft-ot kapott, tanárával együtt.

Különdíj: Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ( Nagyvárad ) 5/B. osztálya, osztályfőnök: Harácsek Klementina

1. helyezett: Nagy Alex - Gát, Kárpátalja, felkészítő tanár: Kacsó Tünde

2. Vámosi Gergely - Békésszentandrás, felkészítő tanár: Bangócz Ágnes

3. Vayshock csapata: Molnár Ádám, Jóni Zsolt, Lészló András - Baktalórántháza)

3. Rózsa Hajnalka, Lőrinc Barna, Pintér Eszter, Nagy Koppány és Farkas Virág - Kecskemét

4. Peresztegi Hanna - Budapest, felkészítő tanár: Richter Ingrid)

5. Gátyás Bence - Kecskemét, felkészítő tanár: Patkós László

6. Szűcs Benedek (Szarvas)

Gratulálunk a díjazottaknak!