NAGYVILÁG
Belföld
#MSZP
#választás 2018
A szocialisták a választások legnagyobb vesztesei
Farkas Örs politikai elemző szerint a szocialisták a parlamenti választások legnagyobb vesztesei, és véleménye szerint innen már nem tudnak felállni.

Farkas Örs hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, a baloldalnak nincs olyan karizmatikus vezetője, aki össze tudná fogni. A baloldali szavazók talán még mindig Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét tudják vezetőként elképzelni annak ellenére, hogy ő a legelutasítottabb pártvezető - fűzte hozzá. Az elemző szerint a választási eredmények megtámadása csak politikai akció, a végeredmény elutasításának kifejezése, de várhatóan nem lesz majd konkrét következménye.

Farkas Örs a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a Jobbik nem szerepelt rosszabbul, mint négy éve. Viszont a párt nem tudott profitálni a migráció témájából, amely egy klasszikus szélsőjobboldali téma, és egész Európában a szélsőjobboldali pártok megerősödéséhez vezetett.

A 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta. Az országos listákra leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 49,27 százalékos eredményt ért el, a Jobbikra a választópolgárok 19,06 százaléka voksolt, az MSZP-Párbeszédre 11,91, az LMP-re 7,06, a DK-ra 5,37 százalék. A kormánypártok - a 106 egyéni választókerületből 91-ben győzelmet elérve - összesen 133 országgyűlési mandátumot szereztek, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

A szocialisták rendkívül rossz szereplése megyénk választási eredményeiben is tükröződik, hiszen Csabai Lászlóné Nyíregyháza városának volt polgármestere, aki az egyes választókerületben indult dr. Kovács Tündével szemben mindösszesen 17 725 szavazatot tudhatott magáénak. Ebben a körzetben dr. Szabó Tünde 21 779 szavazattal végzett az első helyen. A Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere dr. Veres János, aki dr. Simon Miklós ellen indult a nyírbátori választókerületben mindösszesen 9 302 szavazatot tudott bezsebelni, míg a fideszes Simon 26 994 szavazattal végzett az élen.