NAGYVILÁG
Belföld
#Szent László Emlékév
#EMMI
#konferencia
A szociális alap forrásait kevésbé érintené a 2021 utáni uniós költségvetés-csökkentés
A Magyarország számára juttatandó kohéziós források 24-25 százalékkal csökkennek 2021-et követően, a szociális alap forrásait viszont a tervek szerint kisebb mértékben érintené a forráselvonás - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy nyíregyházi konferencián kedden.

Vitályos Eszter az Örökség, ami összeköt - Szent László emlékezete Közép-Európában című projekt vándorkiállításának szünetében újságírói kérdésre elmondta, hogy az Európai Bizottság által májusban közzétett tagállami költségvetés-tervezet szerint 2021 és 2027 között mintegy 19,5 milliárd euró támogatásra számíthat majd Magyarország.

A kormány azon dolgozik, hogy minél kisebb legyen ez a csökkenés - szögezte le az államtitkár. Vitályos Eszter ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy az Európai Szociális Alap forrásait kisebb mértékben érinti a forráselvonás, vagyis az Európai Bizottság továbbra is nagy figyelmet fordítana például a különböző humán képzésekkel kapcsolatos fejlesztésekre és az ilyen jellegű szolgáltatások erősítésére.

Emlékeztetett rá, hogy a mostani Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 952 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, társadalmi felzárkózási programok, különböző transznacionális együttműködések támogatására, finanszírozására.

Ha ez a program 2021 után a mostanihoz hasonló formában megy tovább, akkor nagyjából ugyanezek a területek lesznek majd támogathatóak. Az erről szóló tárgyalások már megkezdődtek a minisztériumon belül a szakállamtitkárokkal - mondta Vitályos Eszter.

Az eddigi eredményekről szólva közölte: a projektek között számos olyan található, amely illeszkedik az EU 2020 stratégiájához, például a korai iskolaelhagyás csökkentése vagy a leszakadó területek felzárkóztatása. A pályázatok győzteseit már kihirdették, a 952 milliárd forintos EFOP-forrás le van kötve, jelenleg a projektek végrehajtása zajlik - tette hozzá az Emmi államtitkára.

Vitályos Eszter a konferencián a Szent László királyt övező kultuszt kiemelve arról beszélt, hogy a lovagkirály uralkodása alatt biztosította az ország egységét, püspökségek és apátságok alapításával megerősítette az egyházat, sőt, személye az első keresztes hadjárat vezetőjeként is felmerült.

Szent István király munkáját folytatva megerősítette a magyar nemzetet Európában, ő volt a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb megtestesítője - jelentette ki Vitályos Eszter. A projektről szólva elmondta: a mintegy 50 millió forintos támogatású program a Szent László-legendát mutatja be vándorkiállítások, tanulmányutak, szakmai anyagok, kutatási alprogramok és különböző tematikus találkozók segítségével.


- FrissMédia -