KULTÚRA
Gasztro
#habos almás
#gasztro
A szabolcsi alma csodája
A szabolcsi alma világhírű, íze, zamata összetéveszthetetlen. Ma egy klasszikus almás receptet hoztam kicsit modernebb változatban. Habos almás, az örök kedvenc

Habos almás

Hozzávalók:
tészta:
5 friss tojássárgája
20 dkg porcukor
15 dkg margarin
10 evőkanál tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

töltelék:
2 kg alma
ízlés szerint cukor
fahéj
vaníliás cukor
3 evőkanál búzadara

hab:
5 friss tojásférje vagy 500 ml Hulala hab
20 dkg porcukor
szeletelt mandula vagy dió

A tésztához 5 tojássárgáját kikeverünk 20 dkg porcukorral, 15 dkg margarinnal, 10 evőkanál tejjel, majd belekeverünk 30 dkg lisztet és egy csomag sütőport. Kivajazott és lisztezett tepsibe simítjuk, ügyelve, hogy a tésztának kis pereme is legyen és félig megsütjük. (160 fokon kb. 15 percig)
A töltelékhez 2 kg almát lereszeljük, majd hozzá adjuk a cukrot, vaníliás cukrot, búzadarát és fahéjat.
A bekevert tölteléket a tepsiben lévő tésztára simítjuk és 10 percig 180 fokos sütőben tovább sütjük. Közben 5 tojás fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Az alma tetejére simítjuk, megszórjuk mandulával és magas fokozaton pár percig megpirítjuk a habot.

Ha Hulalát használunk (azoknak ajánlom, akik jobban szeretik az édes habot) megvárjuk, míg a sütemény kihűl, úgy adagoljuk a tetejére. Díszíthetjük előre pirított mandulával vagy dióval.

Tipp: születésnapi tortának is elkészíthetjük klasszikus méretű kapcsos tortaformában.

Kép és szöveg: Novák Viki