KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#sertéspestis
#Románia
A román-magyar határ közelében a sertéspestis
A magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre mutatták ki ismét az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját. A sorozatos fertőzések miatt a román hatóság eddig összesen több mint 13 milliárd forint kártérítést fizetett ki az állattartók számára.

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság, miután hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot. Az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az ottani magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

A romá állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szerint a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet. Az öt nappal ezelőtti országos összesítések szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéjének 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej (13,3 milliárd forint) kártérítést.