KULTÚRA
Programok
#Panyola
#Hagyományőrző farsang
#disznóvágás
A panyolai alakoskodóknak sikerült elűzni a telet - fotók, videó
A februári disznóvágással egybekötött Hagyományőrző farsang fontos eseménye a falunak. Az idén hatodik alkalommal megrendezett rendezvény a helyi ifjúsági közösségek összefogását erősíti. A településen élők küldetésüknek tekintik, hogy a nagyszülőktől örökölt hagyományokat, népszokásokat és megannyi értékes tapasztalatukat átadják a következő generációknak.

A tradíciók tisztelete és ápolása rendkívül erős az itt élő idősek körében is. Példa erre dr. Ujváry Zoltán professzor gyűjtése, amely a „Szamosháti fonó” jeleneteinek emlékét a mai napig őrzi. A helyi nyugdíjasklub minden évben megeleveníti az '50-60-as évek fonójeleneteit a saját maguk készített medve, gólya és kecske jelmezeikben.

A farsangi jelmezes felvonulással a régi korokat idézték meg ebben az évben is. Szombaton több tucat maskarás és népes kísérete járta az utcákat. Betértek egy-egy helyi portára is, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba csöppentek ezáltal a látogatók. A felvonulás végeztével a közösségi házban folytatódott a farsangi bál. A rendezvény hagyományos falusi disznóvágással kezdődött, amelyen a településen lévő vendégek is részt vettek és a farsang ideje alatt az ízletes disznótoros ételekből kóstolhattak, erről a mozzanatról itt írtunk részletesen.

A felvonuláson, az országban egyedülálló módon népi állatalakoskodó jelmezes idősek és fiatalok hangoskodtak, a hangzavarban segítségükre volt Rezes Guszti és bandája, akik a talpalávalót is húzták. A portaprogramokon a nagy múltú Ököritói Fergeteges Táncegyüttestől tanulhattak tánclépéseket az érdeklődők és kóstolhattak ízletes panyolai pálinkát, finom házi készítésű süteményeket, nem utolsó sorban pedig farsangi fánkot.

Kuriózum volt ebben az évben, hogy a Szamosháti Fonó című 1965-ben készült filmet a film forgatásnak helyszínén lehetett megtekinteni. Érdekesség volt, hogy a film alaptörténetét, a Huszáros farsangoló jeleneteit a panyolai idősek klubjának tagjai elevenítették fel autentikus előadásukban.

Bielik István tavaly készített képeiből és Koncsef Ivanov Dávid felvételeiből Szatmár értékei címmel kiállítás is várta a vendégeket a közösségi házban. Este a Lámpaláz Társulat előadása, Tágasságot nekünk is című néptánc előadás, valamint Heit Lóri és zenekarának – énekelt Balogh Adrienn – koncertje és táncház volt.

Nézze meg az eseményről készült videónkat, időutazásban lesz része.