18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
A nő szúrt, a férj majdnem belehalt
​"K....ból lesz a legjobb feleség!" Ilyen és ehhez hasonló kijelentések hangoztak el egy büntetőügy kapcsán a mai tárgyaláson a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol egy nőt azzal vádol az ügyészség, hogy meg akarta ölni az élettársát. Ami ma világossá vált, hogy a férfi családja és maga is rácsok között akarja látni a nőt jó sokáig.

Ha felületesen nézzük ezt az ügyet, meglehetősen egyszerű kép rajzolódik ki. A nő szúrt, a férj ebbe majdnem belehalt. Látszólag ölési szándékkal tette a nő, amit tett.

A felek ugyanakkor vulgáris, obszcén szavakkal illették egymást, jellemzően a származásuk (roma, magyar) okán.

A nő állítása szerint a férje rendszeresen bántalmazta őt. Emiatt el is váltak, majd újra összekerültek. Született egy közös gyermekük, majd a szülést követően romlottak el a dolgok.


2002 környékén a nő öngyilkosságot kísérelt meg. Élete labilissá vált, hiszen a szerető családi háttér is labilis volt. Az élettől való elszakadás változatos formáit kipróbáló nő a második gyermekének születése után nagy valószínűséggel mély depresszióba került. Megnyilvánulása a fokozott féltékenység volt, ami egyrészről abból is adódhatott, hogy a nőnek gyakorlatilag folyamatosan bizonyítania kellett férje családjának és környezetének. Ez a megfelelési kényszer sok esetben teátrális formában mutatkozott meg.

A sértett férj elmondása szerint felesége minden orvosi segítséget megkapott, tudták, ha nem szedi a gyógyszereket a nő, baj lehet belőle.

A mai tanúk a sértett családjából érkeztek, úgy mint a férfi édesapja, aki jelen volt a cselekménynél, és az édesanya. Vallomásaik a vádat maximálisan erősítik. Ezzel szemben a terhelt nő könnyeivel küszködve az érdek nélküli újságíró számára elgondolkodtató védekezést adott elő.

Állítása szerint a férje rendszeresen bántalmazta őt, uralni, birtokolni akarta. Elment, de a közös gyermeküket nem vihette magával az édesanya. Végül is azon a drámai napon is ez történt: A nő menni akart a gyerekekkel együtt, csakhogy az élettárs ezt nem vette jó néven. Akkor mintegy saját magukat belehajtva a konfliktusba, a másikat és önmagukat hergelve jutnak el arra a pontra, hogy a verbális erőszak fizikai formát öltött: jött a késszúrás.

A nő a mai tárgyaláson már azt állította, hogy a férje akkor többször meg is ütötte. A nyomozati szakban a kihallgatások során erről nem tett említést, ami némiképp hitelteleníti a védekezést. Ha valóban támadólag lépett fel a férfi a nővel szembe, akkor akár jogos önvédelmi helyzet is kialakulhatott volna, ami büntethetőséget kizáró tényező.


A nő mindvégig, következetesen állítja, hogy a férje verte őt. Akik ezt alá tudják támasztani, azok ugyanakkor csak közvetett tanúk. A terhelt nevelőapja nem jelent ma meg a tárgyaláson, pedig kihallgatása az ügy megítélése miatt létfontosságú, édesanyja az eljárás időszakában meghalt. A bíró abban bízik, hogy a következő tárgyaláson a vádlott tanúit is ki tudja hallgatni. A terhelt szerette volna idéztetni tanúként a 11 éves lányát is, azonban ezt a bíró elutasította.

A sértettet 30 éve ismerő barát vallomása tovább árnyalja a képet. Bár ő nem emlékszik, hogy a terhelt mondta volna neki, hogy a férje veri őt, de más körülményekre tűpontosan emlékezett, csak pont a panaszra nem. Annyit mondott, hogy "de akkor sem érdemelte ezt a barátja."

A sértett nem bocsátott meg a volt feleségének: majd a Jóisten megbocsát... mondta, majd hozzátette, hogy a szólás úgy mondja, hogy "k…ból lesz a legjobb feleség."

A vádirat szerint múlt év márciusában a vádlott és férje veszekedtek a nyírmadai házuk konyhájában, melynek hevében a nő a konyhaszekrény fiókjából magához vett egy kést és azzal a sértett felé indult, miközben megöléssel fenyegette. Ezt látva a férfi maga elé tartott egy széket védekezésképpen, de a vádlott ennek ellenére a késsel hasba szúrta őt.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett, életét az időben történő szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

Az ügyész hét év börtönt kért a nőre az előkészítő ülésen. A nő a tettét nem tagadta, azt teljes mértékben beismerte, de mint írtuk, azt mondja, védekezésképp szúrt, véletlenül.