NAGYVILÁG
Belföld
A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó tanárokat fogadta Budapesten a nemzetpolitikai államtitkár
A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó tanárokat fogadta pénteken Budapesten Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A találkozót 2012 óta szervezi meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság, közösen a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesülettel.

A Duna Palotában tartott találkozón Potápi Árpád János örömének adott hangot, hogy immár nyolcadik éve minden esztendőben meg tudják tartani Budapesten a találkozót, amely kiváló lehetőség a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó tanárok számára a közös gondolkodásra, tapasztalatcserére. Hozzátette: a program az elmúlt években sikertörténetté vált, hisz amellett, hogy többezer gyereket sikerült rajta keresztül elérni, a program kulcszerepet játszik a csángómagyar hagyományok és kultúra megőrzése területén is. Az államtitkár kiemelte: a csángómagyar közösségek segítését, megerősítését prioritásként kezeli a Magyar Kormány, ezt szem előtt tartva döntöttek úgy, hogy 2018-ban – egyebek mellett – 108 millió forinttal támogatják az oktatási programot és 100 millió forinttal a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) programjait. Hozzátette: a csángómagyarság a jövőben is számíthat az anyaország támogatására.

A nemzetpolitikai államtitkár felidézte: az idei esztendő történelmi jelentőségű a csángómagyar közösségek számára: Bákóban január 27-én megtarthatták az első magyar nyelvű misét, február elsején pedig – szintén Bákóban – megnyitotta kapuit az első kollégium csángó középiskolások számára. Hozzátette: a kollégium 15-20 olyan diák számára biztosít szállást és ellátást a tanév második félévétől, akik a moldvai magyar oktatási program részesei voltak, és 9. osztálytól a bákói iskolák valamelyikében folytatják tanulmányaikat.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) által felügyelt Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban az idei tanévben 25 oktató, 10 hagyományőrző, 4 nevelő és 2 szakmai módszertani felügyelő dolgozik. 29 helyszínen összesen 2000 gyerekkel foglalkoznak.