KULTÚRA
#Mikulás
#köszöntő
A Mikulás is kapott ajándékot
A Nyíregyházi Advent színes programjai között egy különleges esemény volt tegnap este, hiszen a nyíregyháziak felköszöntötték a Mikulást.

Minden úgy kezdődött, hogy a Szent Damján Kórus tagjai varázslatos énekszóval méltatták Szent Miklós püspök életútját, de a Mikulásház előtt várakozó gyerekek is részesei voltak a meglepetés előkészítésének, kézen fogva hívták magukkal és hozták ki a Mikulásházból a Mikulást a Város Karácsonyfájához.

Az adventi forgatagban sétáló családok és a színpadi programra készülő diákok is mind a Mikulásház köré gyűltek, s együtt kiáltották:

Helló Mikulás! Köszöntünk téged Nyíregyházán! Boldog névnapot kívánunk!

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kézfogással és ajándékcsomaggal köszöntötte a nyíregyházi Mikulást, aki persze kicsit meglepődött, de nagyon hálás és boldog volt…


A Szent Damján kórus 2010-ben kezdte meg működését a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézetben. Megalakulásuk idején elsődleges célkitűzéseik közé a liturgikus szolgálat, a szertartások fényének emelése tartozott. Azonban csakhamar újabb és sokkal magasztosabb céllal egészült ki tevékenységi körük: jótékonysági koncertekkel kezdték segíteni a Szent Damján tábor szervezését. Ezáltal a kórus is, a táborhoz hasonlóan Szent Damján ingyenes orvos védnökségébe helyezte magát.

A már két évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés fogyatékkal élő gyermekek számára biztosít egyhetes nyári vakációt, az év további részében pedig imáiban emlékezik meg róluk. A tábor jelmondatát - „Hordozzátok egymás terhét!” – a kórus működésén keresztül Szent Ágoston szavaival egészíthetnénk ki: „Aki énekel, kétszeresen imádkozik!”. Szerteágazó tevékenységeik kiemelkedő mozzanatai az említett jótékonysági hangversenyek, amelyek túl azon, hogy hozzájárulnak a tábor évenkénti megvalósításához, lehetőséget teremtenek arra is, hogy a koncertek hallgatósága, elmélyülhessen, érzékenyebbé vállalhasson a fogyatékkal élő testvérek sorsa iránt. Az általuk előadott művek sorozata sokkal inkább tekinthető tehát az imádság egyik formájának, sem mint átlagos koncertélménynek.”

Fotó: nyiregyhaza.hu