AKTUÁLIS
A megyei döntőbe jutott a kisvárdai csapat
Egy nap alatt három helyszínen versengtek a diákok a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny helyi fordulóin.

A Nyíregyházán folyó versenyről mi is beszámoltunk. Ott az erdei tornapálya adott otthont a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség versenyének. A versengésben a nyíregyházi, a tiszavasvári, a kemecsei és a nagykállói járásból delegált csapatok, összesen 12 általános és 10 középiskola vett részt. A diákok több mint húsz állomáson bizonyították rátermettségüket. A legjobbnak általános iskolai kategóriában a nyíregyházi Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola és a Tiszanagyfalui Általános Iskola, középiskolai kategóriában a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi és Vízügyi Szakgimnázium csapatai bizonyultak.

A Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség által szervezett versenyen 11 általános és 3 középiskolai csapat indult. A diákoknak 14 állomást kellett leküzdeniük, a többi között katasztrófavédelmi, tűzvédelmi és polgári védelmi tesztlapokon adtak számot tudásukról, de volt számtalan ügyességi verseny (mocsárjárás, mentőövdobás, puttonyfecskendő) valamint ár- és belvízi védekezéssel kapcsolatos feladat, elsősegélynyújtási gyakorlat és kerékpáros ügyességi pálya is.

A megyei döntőbe középiskolás korcsoportban a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola és Szakgimnázium csapata jutott. Az általános iskolák közül a mándoki és a nyírtassi tanulók fogják képviselni a kirendeltséget.

A Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vetélkedőjére az illetékességi területéhez tartozó három járásból összesen 7 középiskola és 13 általános iskola nevezett. A szervezők a húsz feladat végrehajtását követően értékelték a gyerekek teljesítményét, ami szoros eredményt hozott. Középiskolai kategóriában első helyen végzett a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium csapata. Az általános iskolák közötti versengésben végül egy hajszálnyival, azonos pontszámmal, de egyel több állomásgyőzelemmel lett első a Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola, a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola csapata előtt. Ők ketten képviselhetik általános iskolaként a kirendeltséget a megyei döntőben.

A megyei döntőre április 16-án kerül sor Nyíregyházán, az Erdei tornapályán. Ez ad esélyt arra, hogy tovább juthassanak a csapatok az országos döntőbe, amely április 27-én lesz Budapesten.