NAGYVILÁG
Belföld
#fehérgyarmat
#tűzoltók
A megyében az ötödik új gépjárműfecskendő Fehérgyarmatra érkezett
Csütörtök délelőtt a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs gépjárműállományába tartozó új Rába R16-os gépjárműfecskendőt szenteltek és áldottak meg az egyházak képviselői a szatmári városban. Az eseményen jelen volt a térség országgyűlési képviselője is.

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik a hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően. Ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában, amelyből az ötödik ilyen járművet vehette át Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek korszerűsítése projekt keretében valósult meg, ami összesen 108 új tűzoltógépjármű beszerzését tette lehetővé, csaknem 15 milliárd forintos uniós támogatásból.

A gépjárművek rendszerbe állításával tovább erősödik Magyarország, ezáltal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzvédelme, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá válnak a beavatkozások, nő az emberek biztonsága - mondta Varga Béla, aki hozzátette, hogy korábban már egy-egy új járművet átadtak a Nyíregyházi, a Kisvárdai, a Mátészalkai és a Nyírbátori Hivatásos tűzoltóparancsnokságoknak, most pedig a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs vehette át az ötödik hazai gyártású Rába fecskendőt.

Az igazgató kiemelte, hogy a megyében lévő gépjárművek átlagos életkora is javult, hiszen az öt fecskendőautón kívül két magasból mentő gépjárművel is gazdagodott a katasztrófavédelem, amiből egy Kisvárdán teljesít szolgálatot.

Varga hozzátette: ahhoz, hogy a mindennapi beavatkozás eredményessége is biztosított legyen, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel. A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladta a tizenöt esztendőt. A Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi őrs 67 település mentő-tűzvédelmét látja el. Az új eszköz nemcsak a beavatkozások biztonságához, de a környezetvédelmi besorolás alapján a káros anyag kibocsájtás csökkentéséhez is hozzájárul - tette hozzá az igazgató.

Fehérgyarmaton a tűzoltóság 1882-ben alakult meg, azóta folyamatos a fejlődés, nemcsak az önkéntes, a köztestületi szervezet is meghatározó volt, 2013 óta pedig az önkéntesek mellett a hivatásos állomány védi a területet - erről már dr. Tilki Attila, a Parlament Költségvetési Bizottságának az alelnöke, a térség országgyűlési képviselője beszélt, aki kiemelte: a közeljövőben egy új tűzoltólaktanyával bővülhet a város.

A köszöntő és a műszaki paraméterek ismertetését követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új tűzoltójárművet, majd Tamás Ferenc tűzoltó alezredes, a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője vette át az okmányokat és az indítókulcsot.

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a város főutcájában tette meg első útját az új Rába tűzoltófecskendő.