KÉK FÉNY
A mai napig nem tudják, ki a felelős a nyírbátori tragédiáért
2021. október 13-án hatalmas robbanás rázta meg Nyírbátort, melynek következtében három ember a helyszínen meghalt. Az ügyben több vizsgálat is indult. Míg a kormányhivatal szakemberei súlyos mulasztásokat állapítottak meg és tetemes pénzbírságot szabtak ki, a nyomozóhatóság közel három éve nem talál felelőst az ügyben.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a három ember halála miatt indult büntetőeljárás kapcsán. A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés a Btk. 165 paragrafus 2. bekezdésének C pontja szerint minősülő bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozta, így a maximálisan kiszabható büntetés 8 év lehetett volna. Azonban a nyomozók nem találják, illetve nem tudták beazonosítani a felelősöket.

Az ügy nyomozása közel három évet vett igénybe, közben elfogultság miatt a Nyírbátori Ügyészség ledobta magáról az ügyet, így a nyomozás felügyeletét a mátészalkaiak vették át.

Bár az eljárás során körvonalazódott a lehetséges gyanúsítottak személye, de az ügy még csak a gyanúsításig sem jutott el. Információink szerint a család és ügyvédjük panasszal fog élni a megszüntető határozattal szemben.

A Bátor Trade Kft. biogázüzemének területén a soros takarítási-karbantartási munkálatokat végezte egy külső vállalkozás munkacsoportja. A nem működésben lévő fermentor takarítása volt a feladatuk. A munkavégzés közben valamilyen szikra keletkezhetett és a helyiségben lévő minimális mennyiségű, de robbanásveszélyes metán gáz és oxigén keveréke felrobbant.

Az özvegyen maradt két nő élete azóta romokban, anyagilag és egészségügyileg is tönkrementek. A Szilágyi család három családfenntartó embert veszített el. A két özvegy a mai napig nem kapott kártérítést, de még csak egy részvétnyilvánítást sem - ellentétben a cég közleményével.

Elmondásuk szerint eleinte mindent ígért a cég, a többi között azt is, hogy a férjek és és a fiú síremlékét is fizetik. A mai napig nem hogy síremléket, de még életjáradékot, anyagi segítséget sem kaptak a milliárdos árbevételű cégtől.

Csak és kizárólag utasításokat hajtott végre a brigád, önállóan soha nem döntöttek, nem dönthettek – mondja Arnold, aki édesapjával több évig dolgozott a telepen. Tudja, ismeri a folyamatokat. Állítása szerint védőfelszerelést soha nem kaptak, de még a speciális védőoltást sem adták be nekik. Egészségmegőrzés gyanánt egy bakancsot és egy gumicsizmát kaptak.

2021-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya is vizsgálatot folytatott, ami mindenre kiterjedt, ami a hatáskörükbe tartozik. Vizsgálatot indított a katasztrófavédelem illetékes szakhatósága is. Mindezek eredménye alapján súlyos milliókra bírságolták meg a céget.