NAGYVILÁG
Belföld
A magyaroknak még mindig a Balaton a riviéra
Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a balatoni turizmusról beszélt az M1 élő adásában.

A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget 2024-ben: az első negyedévben minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt. Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, mint célpont, mind az északi, mind a déli parton nagy volt a forgalom és a trend folytatódik.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró is a Balatonnál nyaral a családjával, ahol már gőzerővel dübörög a szezon. A szakember az M1 adásában elemezte a 2024-es balatoni turizmust. Kisgyermekes családként ők kifejezetten olyan helyet kerestek, ahol a kicsik is jól érzik magukat, így Balatonfüredre esett a választásuk. Az 5, 3 és 2 éves kicsikkel az is szempont volt, hogy a gyerekek biztonságosan fürödhessenek és el is tudják foglalni magukat, amiben a szakértő szerint a Balaton nem okozott csalódást.

"Itt vagyunk már több, mint 10 napja és látom azt, hogy amikor strandolunk, akkor van bőven választék. Itt, Balatonfüreden van az egyik legjobb balatoni strand egyébként az északi parton és a homokos részen be tudnak sétálni úgy a gyerekek, hogy gyakorlatilag nem lesz bajuk, tehát biztonságos itt ez a rész. Ha pedig nem tudunk strandolni, akkor bőven van program is. Tapolcán megnéztük a vízimalmot, gyönyörködtünk abban, hogy milyen aranyosak a halak és meg lehet őket etetni. Elmentünk Csopakra, ahol élménypark várja a kicsiket, akik kisautóval a kresz parkban nyomhatják a pedált" - monda a szakértő, aki szerint a Balaton környékén el lehet tölteni aki 2 hetet is úgy, hogy nem unatkozunk.

Bőven van jó szálláshely is a Balatonon, ami a nemzetközi turistákat is egyre nagyobb számban vonzza. A legkedveltebbek a 3 és 4 csillagos szállodák, sok helyen telt ház van. Népszerűek a kempingek is, a Kisfaludy programnak köszönhetően pedig rengeteg szálláshely megújult, így bőven van miből válogatniuk a turistáknak. Az ötcsillagos, superior lakosztályok is kelendőek, ahol a pihentető wellness kezeléseken és a gasztronómián kívül mesés borok is várják a turistákat. Programkínálat terén pedig egymást érik a fesztiválok, és vitorlás versenyek, ami szintén kedvez a balatoni turizmusnak.