NAGYVILÁG
Külföld
#hegymászó
#Mount Everest
#mentés
#Suhajda Szilárd
A magyar hegymászóért helikoptert küldtek, Suhajda Szilárd élete a tét
A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

A Suhajda Szilárdot észlelő csapat azt is közölte, hogy amikor elhaladtak mellette, a magyar hegymászó életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai, és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.” – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége – írták a hegymászó hivatalos Facebook-oldalán.

Mint korábban megírtuk, Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások 2%-a történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpa asszisztenciát sem vettek igénybe.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 március 23-án indult, s ennek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

„Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a „rajtvonal” – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízok a jó szerencsében! Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a Családom és Barátaim, támogató Partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” – nyilatkozta indulása előtt a hegymászó.

Édesapja a Facebookon üzent fiának: “Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, – hogy szia “édesapa” újra itthon…???? Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket…Szeretünk és nagyon várunk HAZA‼️“- írta Suhajda Tibor.