AKTUÁLIS
A magyar filmipar első szívtiprója (is) kisvárdai volt
​Ha jól megnézzük, Kisvárda számos szálon kapcsolódik a filmművészet gyökereihez. Gyökerek, amelyek nélkül ma nem létezhetne a billió dolláros szórakoztató iparág, a mozi. Egyik csillaga Várkonyi Mihály, aki Kisvárdán született Weisz Herman marhakereskedő és Grósz Regina hetedik gyermekeként.

Pénteken méltó helyen, a kisvárdai Cinemaqua - Film- és Naturpark egyik impozáns díszletében, a Sunset (Napszállta) csarnokában leplezték le a legendás színész márvány emléktábláját, mely ünnepséget az ötödik filmes alkotótábor megnyitójához hangolták a szervezők. Az alkotótábort a Magyar Hollywood Tanács az Origo Film Group Zrt.-vel, Kisvárda Önkormányzatával és a KÖZ-ÉRT Egyesülettel együttműködve szervezte meg immáron ötödik alkalommal. Ezúttal Kisvárda és azon belül is a Cinemaqua - Film- és Naturpark ad otthont a négynapos kurzusnak. Kisvárdát a nagy média hagyományokkal rendelkező, Bessenyei György Gimnázium diákjai képviselik. Ők a többi között a Magyar Hollywood vetélkedőn szép helyezést elért csapatok tagjai.

Az alkotótábor célja a magyar filmes örökség megismertetése, a hollywoodi magyar gyökerek bemutatása, filmes szakmai alapismeretek elsajátítása, filmetűdök forgatása – mondta a köszöntőjében Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke. Seszták Miklós kormánybiztos köszöntőjében méltatta a magyar filmgyártás jelentőségét, mesélt személyes baráti viszonyáról, Andrew G. Vajnával, aki szintén kisvárdai gyökerekkel rendelkezik. Vajnának elvitathatatlan érdemei vannak a 2010 utáni magyar filmgyártás felvirágoztatásában - emlékeztetett a kormánybiztos.


A megnyitón ott volt Domján Kata színésznő, a Pillanat című sokszoros fesztiváldíjas film főszereplője is, aki egy kurzus keretében a színészet alapjait adja át a filmezés szerelmeseinek. Az előadók sorában találhatjuk, Szipál Péter világhírű hollywoodi fotóművészt, vagy Tom Aspy filmrendezőt, illetve, Molnár István operatőr-tanárt. Néző István helytörténész Várkonyi Mihály, a Kisvárdán született hollywoodi némafilmsztár életútját mutatja be.

Várkonyi közel fél évszázados pályafutása során több, mint 120 filmben játszott, amiből 38 Magyarországon készült némafilm. 1913 és 1945 között egyetlen év sem telt el anélkül, hogy ne forgatott volna, de még utána is pár évig fel-feltűnt néhány amerikai mozifilmben. Az ötvenes években azután átnyergelt a tévésorozatokhoz. Utolsó mozifilmje az 1959-ben forgatott Atomtengeralattjáró című sci-fi volt, amiben egy tudóst alakított. Hosszú karrierje alatt játszott nyílt tekintetű szívtiprókat és rafinált gonoszokat, ismert történelmi alakokat, de főként rejtélyes idegeneket.