AKTUÁLIS
A magány, amitől az idősek félnek - új beruházást avattak Kékcsén
2018 augusztusában Kékcse új, 80 millió forintból felépült polgármesteri hivatalánál vágták át a nemzetiszínű szalagot. Ma, rá egy évre a több mint 134 millió forint forrásból épült új alapszolgáltatási központ átadóünnepségén jártunk a Nyírségben lévő, picivel több mint 1 500 lakosú településen. A beruházásnak köszönhetően a Kékcsén élő mintegy 150 idős – sok esetben magányos - ember ellátásának minősége jelentősen javul. A beruházás révén 9 új munkahely is létrejött.

Az önkormányzat egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően a meglévő 200 négyzetméteres épületét bővítette közel 150 négyzetméterrel. Az átalakításnak köszönhetően melegítőkonyhával és kiszolgálóhelyiségekkel gyarapodott az épület. A beruházás során korszerűsítették a régi épületrész energetikai rendszerét, parkolókat alakítottak ki és a mozgáskorlátozottak számára az akadálymentesítés is megtörtént.

Szekeres Katalin Éva, Kékcse fideszes polgármestere - aki a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottjaként ismételten megméretteti magát az őszi, helyhatósági választásokon -, köszöntőjében elmondta, hogy a most felújított épület egykor a református egyház közösségi központja volt, de az egyházközség iskolája is ebben az épületben működött.

A község vezetője beszédében felidézte, hogy „ebben az épületben volt politechnika műhely, mozi, tornaterem, raktár. Majd elhagyatottan állt, várva a jobb sorsra, feladatra, amire eleve teremtve lett.”

Szekeres Katalin elmondta, hogy az átadó ünnepségen itt van Éva tanár néni, János bácsi és még jó néhányan, akik egykor ide jártak iskolába, majd hozzátette: „akkor még eszükbe sem jutott, hogy 60 év múlva is ide fognak járni naponta - de már nem tanulni, hanem mesélni a régi szép időkről, másokat tanítani, hogyan kell tartalmasan, kellemesen tölteni napjaikat.”

Dr. Seszták Miklós, az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője beszédében felidézett egy 2013-as kutatást, amely meglepő eredménnyel zárult, hisz az idősek nem az anyagi gondoktól, betegségtől, hanem a magánytól félnek: attól, hogy nem tudnak kivel beszélgetni. A ma átadott idősek nappali ellátó intézménye ezt a magányt hivatott enyhíteni. Aki ide betér, remélhetőleg egy kicsit boldogabb lesz, s megszűnik a magány gyötrő érzése – fogalmazott a képviselő.

Kékcsén az elmúlt 5 évben csaknem 3 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások kormányzati és uniós forrásokból. Ennek köszönhetően elkészült a szennyvízhálózat, az orvosi rendelő, a kisközösségi piac, a polgármesteri hivatal, az utak is megújultak és áll a ma átadott alapszolgáltatást biztosító épületkomplexum.

A település fejlesztése nem torpan meg, hiszen közel 80 millió forintból egy 315 négyzetméteres, egy csoportszobás bölcsőde is épül, amit a tervek szerint ez év őszén adnak át. A beruházás elősegíti a fiatalok munkavállalási lehetőségeinek javulását, miközben Kékcse lakosságmegtartó képessége is javul.

A mai átadóünnepségen kedves gesztusként mindenki kapott egy „útravaló kártyát”, rajta idézetekkel. Az ünnepségen részt vett Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, a környék polgármesterei, a kivitelezőcég tulajdonosai.

- FrissMédia -