PUZZLE
#tévedések
#porszívó
A lópiszoktól az internet végéig – Kapitális tévedések
Atomporszívó, elértéktelenedő arany és a Beatles. Mind komoly csalódást okoztak valakinek.

Valamennyiünkkel megesik, hogy könnyelmű módon olyan kijelentést tesz, amire aztán az élet rácáfol. Vigasztaljon azonban bennünket a tudat, hogy kevesen vétenek akkora hibákat, vagy mondanak olyan, blazírt blődségeket, amiket jó eséllyel évszázadokon keresztül fognak emlegetni az egy kis vidámságra vágyók.

Az 1890-es években még a legműveltebbek közül is sokan attól rettegtek, hogy a lovak elhozzák majd a világvégét. A zsúfolt nagyvárosokban ugyanis kismillió ló biztosította, hogy a megtermelt javak, illetve a módosabb személyek eljussanak a célállomásukhoz, ámde ennek átkos következményeként mindent áthatott a hátas jószágok ürülékének szaga. Ezért egészen az autók megjelenéséig tényként kezelték, hogy vagy a gazdaság omlik össze a lovakra óvintézkedésből kivetett magas adók miatt, vagy a metropoliszok az enyészeté lesznek.

Thomas Edison korának legnagyobb elméi közé tartozott, de az acélról alkotott véleménye több mint megdöbbentő. Hiszen, a kiváló feltaláló szentül hitte, hogy a nem is olyan távoli jövőben a bölcsők, a székek és a hasonló bútorok ebből az anyagból készülnek majd. Emellett azt is hangoztatta, hogy az arany el fogja veszteni az értékét, mert képesek leszünk a vasból előállítani azt.

1950-ben Dorothy Roe borzolta a kedélyeket, mivel az újságírónő szentül meg volt arról győződve, hogy 2000-re a nők átlagosan hat láb, azaz 182 centiméter magasak lesznek, olyan izmokkal bírnak majd, negyvenkettes cipőt fognak hordani, olyan vállaik lesznek, mint egy birkózónak és a rakodásban is részt vevő kamionsofőrökével vetekedő izomzatuk miatt bármilyen fizikai munkát el tudnak majd végezni. Sőt, mindezeknek a tetejébe még amerikai és európai focit is játszanak majd, sőt, megeshet, hogy autót szerelnek, vagy fa-megmunkálással foglalatoskodnak – riogatott a zsurnaliszta.

Porszívózni igen kevesen szeretnek és ez az érzés alighanem tovább fokozódna, ha egy atommeghajtású készülékkel kellene elvégeznünk a kellemetlen házimunkát. 1955-ben a Lewyt porszívóvállalat alapítója, Alex Lewytazonban ennek ellenére azt vallotta, hogy a hatvanas évek közepére mindenki szó szerint sugárzó mosollyal fogja felszippantani a koszt, mert a mini-reaktorokkal üzemelő szerkezetek széles körben el fognak terjedni.

1962-ben a Decca Records döntéshozói igencsak örültek, mivelbiztosak voltak benne, hogy a Brian Poole és társai alapította The Tremeloes beatzenekar, amivel szerződést kötöttek, milliókat fog hozni számukra. Az illendőség kedvéért azonban meghallgattak egy másik csapatot is, melynek azonban nem igazán szerették a zenéjét. Hogy az illetők később, amikor az eltanácsolt Beatles tagjai tizenévesek százmillióinak bálványává avanzsáltak mit éreztek, azt nem tudni, ám alighanem gyakran eszükbe jutott, hogy önszántukból mondtak le az aranytojást tojó tyúkról.

Az Ethernet egyik feltalálója, Robert Metcalfe is egyértelműen a világunk képét megváltoztató zsenik közé tartozik. Ezért mikor 1995-ben az MIT-n azt nyilatkozta, hogy egy esztendő múlva az internet úgy omlik majd össze, mintha soha nem is létezett volna, alighanem sokan hittek neki, hogy aztán pár évvel később rájöjjenek, hogy néha a legbölcsebbek is bakot lőnek.

Forrás: kozepsuli.hu

Foto: CNN