NAGYVILÁG
Belföld
A legtöbb föld Szabolcsban cserélt gazdát
Tavaly 5 százalékkal drágult átlagosan a termőföld Magyarországon: az előző évi 1,593 millió forintról 1,673 millió forintra nőtt a hektáronkénti átlagár a NAV nem teljeskörű adatai alapján - közölte az OTP Jelzálogbank kedden. A legtöbb földet Szabolcsban adták el 2020-ban.

A tájékoztatás szerint a legnagyobb mértékben, 18 százalékkal Fejér megyében emelkedtek az árak, míg Nógrád, Pest és Heves megyékben is 10 százalékot meghaladó mértékű volt a drágulás. Három megyében csökkent a termőföldár - Békés, Somogy és Zala -, a legnagyobb mértékben, 8 százalékkal Zala megyében.

Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője a közleményben kiemelte, hogy a legdrágább megye tavaly Hajdú-Bihar lett 2,33 millió forintos hektárárral, ezen kívül Fejér, Békés és Tolna megye lépte át a kétmilliós szintet. 2020-ban már a lista végén álló Nógrád megye átlagára is egymillió forint felett volt.

Művelési ágak között, 2020-ban legnagyobb mértékben, mintegy 13 százalékkal a kert-gyümölcsös kategória drágult. A szőlőterületek 7 százalékos áremelkedését az erdő-fásított, szántó- és gyepterületek egységesen 4-5 százalékos drágulása követte.

A termőföld-piac - a 2019-es kisebb lassulás után - tavaly látványosan tovább szűkült. A megelőző évi 41 ezerről - azzal időarányosan - 2020-ban 37 ezerre, közel 10 százalékkal csökkent az adásvételek száma. Több mint egyharmados visszaeséssel Pest megye vezet ebben. A tranzakciószám három megyében nőtt, legnagyobb mértékben, 7 százalékkal Somogyban.

A közlemény szerint míg 2016-ban még hét megyében meghaladta a forgalom a tízezer hektárt, azóta egyetlen megye sem volt ekkora eladási volumen közelében. A legnagyobb területet, mintegy 4,4 ezer hektárt ismét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében értékesítettek 2020-ban. A másik véglet Pest, Baranya és Komárom-Esztergom megyék, ahol ezer hektár alatt maradt a forgalom.

Az országos forgalom mintegy 71 százalékát adó szántó művelési ágban 10 százalékkal csökkent tavalyi a forgalom, a NAV szűrt adatbázisa szerint nagyjából 27,8 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2020-ban, ettől valamelyest elmarad az erdőterületek forgalmi visszaesése, míg a kert-gyümölcsös és szőlőterületek esetében 3 százalékos a csökkenés a 2019-es volumenhez képest. Egyedül a gyepterületek piaca bővült, 11 százalékkal.

Szabó István, az OTP agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, hogy a gazdaság minden szegmensét érintő koronavírus-járvány hatása a termőföld-piacon egyelőre nem egyértelmű. Míg a vevők általános elbizonytalanodása és a szállodák, vendéglátóhelyek felvevőpiacának szűkülése kisebb keresletet feltételez, a mezőgazdaság várható általános erősödése élénkítheti a forgalmat. Szerinte az adásvételek számát és a termőföldek árszintjét is növelheti a 2021-es év elején életbe lépett, a fennálló osztatlan közös tulajdonok felszámolását célzó szabályozás is.

- MTI -