AKTUÁLIS
A legnagyobb érték a munkavállaló - Átadták a Master Good új munkásapartmanját
Jövőre is folytatódik a munkásszállások kialakítását ösztönző kormányzati munkaerőpiaci program - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Nyírkarászon, ahol a Master Good cégcsoport 323 millió forintból kialakított munkásapartmanját adták át.

Bodó Sándor emlékeztetett arra, hogy a program eddigi öt, már lezárult kiírása során a kormány 45 munkásszállás kialakításához és ezzel 5796 férőhely létrehozásához nyújtott támogatást országszerte, több mint 14,7 milliárd forint értékben.

Bodó Sándor az átadáson arról is beszélt, hogy a munkások számára megfelelő életkörülményeket biztosítanak ezek a szállások, kis létszámú és megfelelően felszerelt szobákban és apartmanokban lakhatnak, illetve nagy közösségi tér áll a rendelkezésükre.

A legnagyobb érték a munkavállaló, fontos, hogy ne csak komfortos és felszerelt kis szobában lakjanak, hanem jól is érezzék magukat ebben a környezetben - tette hozzá.

Az idén szeptemberben immár hatodik alkalommal meghirdetett, több mint 10 milliárd forintos támogatási keretösszegű programot az Országos Foglalkoztatási Alap kezeli, elbírálása pedig folyamatban van - számolt be az államtitkár.

A 2017-ben indult program célcsoportját az önkormányzatok mellett az önkormányzati társulások, valamint az előbbiek 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társulások képezik, 2019 októberétől pedig a magántulajdonú gazdasági társaságok is beletartoznak a pályázati körbe. A kormánytámogatás legalább nyolcvan ember elszállásolására alkalmas munkásszállások építéséhez, illetve a beruházáshoz kapcsolódó új tárgyi eszközök beszerzéséhez használható fel.

Az államtitkár hangsúlyozta, országosan rekordszámú, 4,7 millió munkaképes ember dolgozik jelenleg Magyarországon, ez mutatja, hogy foglalkoztatási szempontból az elmúlt másfél-két év egészségügyi veszélyhelyzetét megfelelően kezelte a kormány.

Bárány László, a Master Good ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt tíz évben a cégcsoport több mint 1100 munkavállalóval bővült. A nyírkarászi munkásapartmanban 84 dolgozót tudnak elhelyezni, az épülethez tartozó nyolcvan négyzetméter kert pedig lehetőséget ad számukra arra, hogy megtermeljék az ellátásukhoz szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség egy részét.

A 323 millió forint értékű beruházáshoz 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány. Egy hasonló létesítményt a közeli Szabolcsbákán is épít a Master Good, az ottani 256 millió forint kivitelezési értékű, 83 férőhelyes apartman fejlesztéséhez 127 millió forint támogatást kapott a cégcsoport - mondta Bárány László.

Seszták Miklós kormánybiztos, kormánypárti országgyűlési képviselő beszédében azt mondta, az apartmanok építésével a cél a munkaerő helyben tartása, hosszabb távon pedig az itt dolgozó munkavállalók hosszabb távú letelepítése.

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja köszöntőjében rámutatott, hogy a Master Good megyénk egyik legnagyobb munkáltatója, egyben a megye agráriumának zászlóshajója. Úgy véli, hogy megyénk gazdasági fejlődése töretlen, a foglakoztatási adatok évről évre egyre jobbak. Elmondhatjuk - tette hozzá, hogy megyénk a korábbi években nem tapasztalt dinamikus fejlődésen megy keresztül.

A kormánybiztos elmondta, hogy a megyénkben a most átadott két munkásapartmanon kívül még három településen, Nyíregyházán, Nyírbátorban és Nyírmihálydiban épül munkásapartman.

Megyénkben a következő hét évben 152 milliárd forint Top Plusz fejlesztési forrás áll rendelkezésére, ami olyan lehetőségeket nyit meg a vállalkozások számára, amelyekkel mindenképpen élniük kell - hangoztatta az eseményen Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő.

MTI/FrissMédia