NAGYVILÁG
Belföld
#koronavírus
#oltóanyag
A koronavírus elleni oltóanyagról beszéltek Budapesten
​Három olyan koronavírus elleni oltóanyag-kísérlet is zajlik a világban, amelynek biztatóak az eredményei - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa. Szlávik János hozzátette: nagy valószínűséggel e három oltóanyag közül kerül majd ki a koronavírus első hatékony ellenszere.

Szlávik JÁnos szerint rendkívül jó hír a kísérletek szempontjából, hogy a koronavírussal megfertőzött majmokat a gyógyulásuk után nem lehet újrafertőzni annak köszönhetően, hogy a kísérleti oltóanyag képes immunválaszt kiváltani a szervezetükben. A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy "a fejlesztés gyorsaságával vigyázni kell". Felidézte, a sietség 1966-ban, egy RS-vírus elleni vakcina előállításakor oda vezetett, hogy a kísérleti oltást kapott pácienseknél súlyosabb volt a betegség lefolyása, mint azoknál, akiket nem oltottak be.

A főorvos elmondta, korábban szó volt arról, hogy már ezen a nyáron tízmilliószámra gyártanak a gyógyszergyárak oltóanyagot. Ez úgy lehetséges, hogy a gyógyszergyártók még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagot, és ha a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal forgalmazni tudják a vakcinát.

Szlávik János a koronavírus elleni küzdelemben Magyarországon alkalmazott készítményekről és terápiákról elmondta, hogy az orvosok rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amit a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél. A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen. Különösebb mellékhatása nincs, egyetlen hátránya, hogy aránylag nagy mennyiségben kell beszedni és terhességben nem alkalmazható - tette hozzá. Kitért arra, hogy alkalmaznak még korábban más betegségek ellen hatékony gyógyszereket, vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat és plazmaterápiát is.

Szlávik János a Magyarországon a koronavírus-betegség miatt lélegeztetett páciensekről azt mondta, 80-90 százalékuk idős ember, akiknek más krónikus betegségük is van. "Rendkívül ritka, ha az illető fiatalabb és nincs krónikus betegsége" - mutatott rá. A szakember a krónikus felső légúti betegségekben szenvedő óvodás gyermekek szüleinek azt javasolta, hogy a gyermekek maradjanak otthon, mert rájuk a betegség még akkor is nagyobb veszélyt jelent, ha tudjuk, gyermekek nagyon ritkán betegednek meg súlyosan a koronavírustól.