NAGYVILÁG
Belföld
A kormány növelte az idei kiadásokat négy fő területen
A megváltozott makrogazdasági feltételek miatt a kormány újraszámolta a 2023-as költségvetési törvény összegeit, a kiadásokat négy fő területen - munkahelyek megvédése, rezsivédelem, családok támogatása, nyugdíjak értékének megőrzése - növelte, továbbá a bevételi oldalt egyebek közt az energiaszektor egyes szereplőitől várt többletbefizetéssel emelte meg - közölte a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Péter Benő az év végén rendelettel módosított idei költségvetési törvényről tájékoztatta az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagjait hétfőn Budapesten.

Kiemelte: a hiánycélt "moderáltan" 3,9 százalékra növelték a korábban hatályos 3,5 százalékról, ami a 2022-re "várhatóan teljesülő" 4,9 százalékos deficithez képest 1 százalékpontos csökkenést jelenthet idén.

A 2022-es tavaszi ülésszak végén senki nem számított arra, hogy a háborúnak és a hozzá kapcsolódó szankcióknak ilyen súlyos gazdasági hatásai lesznek, az Európai Bizottság akkor uniós szinten 2,3 százalékos növekedéssel számolt 2023-ra, ezt a számot később 0,3 százalékra módosították - idézte fel.

- MTI -