AKTUÁLIS
A kor nem hozzám tartozik - Kovács Kati Kisvárdán
A művésznő már-már hazajár Kisvárdára, hisz három éve érte és miatta gyakorlatilag megtelt a város sétálóutcája. Bár, mint mondja a Kossuth-díjas művész, Kisvárdával egy baj van: egy nullával több a kilométer – utalva a Budapest-Kisvárda távolságra.

A kisvárdai önkormányzat, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, valamint a Kisvárda Kulturális Egyesület szervezésében a „Kisvárda 600” programsorozat részeként négy koncerttel is emlékezetessé kívánják tenni, hogy 600 éve kapott városi rangot Rétköz kapuja, Kisvárda.

A szeretet szolgálója, miközben abszolút öntörvényű és mindig a maga útját járja. Igazi szabad lélek – írja Kovács Katiról az interjúkirály, Szegő András.

Az énekesnő most sem hazudtolta meg a publicistát, hűen önmagához önmagát adta, kellő humorral, alázattal, a hallgatóság igényeit maximálisan kielégítve – miközben a nézőtéren hitetlenkedve tapasztalták, hogy a kornak fittyet hányva, fiatalos lendülettel veti magát bele a közel másfél órás koncertbe. "Persze" - jegyzi meg a művésznő "a kor nem hozzám tartozik, Körülbelül ötvennek érzem magam.”

Nem kis meglepetésre Kovács Katit Seszták Miklós kormánybiztos konferálta fel, méltatva a több mint 60 éve pályán lévő művésznőt.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő a hazai könnyűzene egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású énekesnője. Közel hatvan év alatt önazonos, nyomot hagyó művészként vált a magyar kultúra részévé.

De talán kevesebben tudják, hogy pályája során nemcsak a zene számtalan műfajában, hanem színésznőként is láthattuk. Különlegességnek számít, hogy nem végzett színészként, mégis film- és színpadi prózai szerepekben, valamit szinkronhangként is kipróbálhatta magát. Olyan neves rendezők kérték fel filmszerepre, mint Jancsó Miklós, Mészáros Márta vagy Bacsó Péter.

A legek énekesnője, hiszen 1966-ban a Nem leszek a játékszered című dalával győzött a Táncdalfesztiválon, ezzel a táncdalfesztiválok történetének legelső győztese lett. Ezt követően még két alkalommal (1972-ben az Add már, uram, az esőt! című dallal, 1981-ben pedig az Újra otthon cíművel) nyert Táncdalfesztivált, ami a női előadók közül csak neki sikerült. Az év énekesének választották Angliában és Németországban is. A magyar hanglemezkiadás történetében Kovács Katinak jelent meg a legtöbb kislemeze: több mint kilencven Magyarországon, valamint Angliában, Ausztriában, Bulgáriában, Japánban, Lengyelországban, Nyugat-Németországban, a Német Demokratikus Köztársaságban és a Szovjetunióban.

Pályafutása során több mint hatvan zenei díj, szakmai- és állami kitüntetés, valamint fesztiválhelyezés birtokosa.

Kisvárdai koncertje is óriási siker volt.

- FrissMédia -