KULTÚRA
Programok
#költészet napja
#programok
A költészet napja - programok
Budapesten és vidéken egyaránt számos program várja/várta az érdeklődőket a magyar költészet napja alkalmából, április 10-11-én, kedden és szerdán.

Idén az Erzsébet téri Akváriumban rendezi meg a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és a Kossuth Rádió a Versmaratont, ahol 12 órán keresztül kortárs költők szavalják Az év versei 2018 antológiában szereplő költeményeiket. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseményen felolvas mások mellett Ágh István, Géczi János, Szőcs Géza, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Kemény István, Terék Anna, Kiss Judit Ágnes és Oravecz Péter is.

Ugyancsak versmaratont rendeznek a budapesti Magvető Caféban, ahol délutántól késő estig a Szép versek antológia költeményeiből készült előadásokat mutatnak be a közönségnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenész-színművész hallgatóinak előadásában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet gyermekrendezvénnyel készül a Somlói úti épületében, ahol a Ruttkai Bori Banda ad koncertet, valamint elismeréseket nyújtanak át a Versképek című, 7-12 éveseknek szóló kortárs magyar gyerekvers-illusztrációs kiállítás versírópályázatának nyertesei számára. A versírópályázat zsűrijének Tóth Krisztina költő, író; Dániel András író, illusztrátor és Sándor Csilla, a Csodaceruza irodalmi lap szerkesztője volt tagja.

A ferencvárosi József Attila Emlékhelyen a kerület költőről elnevezett díját adják át, az eseményen Tamás Menyhért Babérkoszorú-díjas író, költő, valamint Iain Lindsay brit nagykövet fog beszélni. József Attila sírjánál, a Fiumei Úti Sírkertben Földes László Hobo A föltámadás szomorúsága címmel ad műsort délután.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a költészet napján válogatást mutatnak be azokból a dokumentumokból, amelyeken szerepel Arany János sajátkezű írása. Délután Áchim Erzsébet ad zongorakoncertet népszerű dallamokkal és tavaszi versekkel, közreműködik Hirtling István színművész. Este Szabó T. Anna költő és Oláh Kálmán zongoraművész közös verses-zenés estje várja a közönséget. Ugyancsak a PIM-ben adják át április 11-én a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díját, amelyet idén Gergely Ágnesnek és Kemény Istvánnak ítélt oda a szervezet.

Siófokon idén is megrendezik a költészetnapi versmondó versenyt és gálaműsort a Kálmán Imre Kulturális Központban. A versenyen két kategóriában középiskolás, valamint egyetemista és felnőtt versenytők indulhatnak. A programot közös versmondás zárja a város Fő terén.

Gyulán Varró Dániellel rendeznek író-olvasó találkozót a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban kedden, majd szerdán a Gyulai Várszínházban Lackfi János, Hercku Ágnes és Sinha Róbert lép fel közösen a Zenés emberszabás című produkcióval. Pécsett Re: Ady címmel adnak irodalmi zenés performanszt a költészet napján a Zsolnay Kulturális Negyedben László G. Attila, Szabó Mátyás, Dóczy Gabriella, Ferth Tímea és Dj Panda közreműködésével.

Békéscsabán, a Jókai Színház újra megrendezi a 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált, amely április 10-én délben indul a Jókai Szalonban. Egerben Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László lép fel közös zenés irodalmi estjével a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Balatonfüreden a Kaposvári Egyetem színészhallgatóinak előadása várja a közönséget a Kisfaludy Galériában Arany-maraton címmel.

Kisvárdán tegnap volt a megemlékezés, amiről ITT írtunk

József Attila születésnapján, április 11-én 1964-től ünneplik meg minden évben a költészet napját Magyarországon.

A fotó Budapesten készült a Költők futása rendezvényen.

Fotó: Mohai Balázs/MTI